Seitse viisi, kuidas vältida Alzheimerit

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionär.
Pensionär. Foto: SCANPIX

Huffington Post jagab nõuandeid, mida igapäevaelus järgida, et vähendada Alzheimeri tekkimise riski.

Tee kodutöid

Hiljutisest uuringust selgub, et kodused toimetused, nagu söögi tegemine ja nõude pesemine, vähendavad Alzheimeri tekkimise riski ning seda isegi eakate puhul. Kodus aktiivsetel inimestel on uuringu kohaselt kaks korda väiksem võimalus Alzheimerisse haigestuda. Seejuures mängib rolli ka toimetuste ja tegevuste intensiivsus.

Räägi kahte keelt

Ajakirjas Trends in Cognitive Sciences avaldatud uuringu andmetel intensiivistab vähemalt ühe võõrkeele rääkimine ajutööd ning aitab seeläbi võidelda dementsuse tekkimise vastu.

Söö kurkumit

Kurkum on maitseaine, mida sageli lisatakse karrile, ning see vähendab oligomeeride arvukust, mis on amüloid-beeta põhjustatud ajuhaiguste eelduseks.

Lahenda ristsõnu

Ristsõnade lahendamine ja puslede kokkupanek aeglustab vaimsete võimete kahanemist.

Erlangeni ülikooli teadlased viisid vanadekodus läbi uuringu, milles dementsed vanurid pidid mängima bowlingut, lahendama ristsõna, tegema puu- ning aiatöid. Teadlased leidsid, et kõik need tegevused avaldasid ajule sama mõju, mis dementsuse vastased ravimid.

Teise uuringu kohaselt vähnedab tihe lugemine ja strateegiamängude mängimine amüloid-beeta taset ajus. Viimane on valk, mida seostatakse Alzheimeri tekkimisega.

Kõnni

Vanematel inimestel, kes kõnnivad nädalas 10-15 kilomeetrit, on poole väiksem risk haigestuda Alzheimerisse või kogeda muid ajuhäireid.

Söö kala ja pähkleid

Kolumbia ülikooli meditsiinikeskuse teadlased seostavad omega-3 rasvhapete rikaste toitude söömist väiksema beeta-amüloidi kogusega ajus. Palju omega-3 rasvhappeid leidub näiteks kalas, pähklites ja kanas.

Joo rohelist teed

Terviseportaali WebMD andmetel kaitsevad rohelise tee seedimisel vallanduvad ühendid Alzheimeri tekkimise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles