Vaata, kus on mobiililevi sel suvel kehvemaks muutunud

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakohtades on nõrk mobiilsidelevi. Foto on illustreeriv.
Maakohtades on nõrk mobiilsidelevi. Foto on illustreeriv. Foto: Anni Nöps

Tarbija24 kutsus lugejaid üles kirjutama, millistes paikades on sel kevadsuvel mobiililevi ootamatult kehvemaks muutunud. Kuna EMT süüdistab leviprobleemides viletsa antenniga nutitelefone, siis uurisime ka, milliseid telefone lugejad kasutavad. Kurtjate seas oli nii Elisa, EMT kui ka Tele2 kliente.

Andres Mandre kirjutas, et Lääne-Virumaal Tapa vallas Karkuse külas on EMT stabiilne side tõsiselt häiritud võrreldes eelmise aastaga. Kohtadest, kus EMT levi on tänavu ootamatult kehvaks muutnud, toodi välja näiteks Tõhelat, Võrumaal asuvat Võru ja Lasva valda, Nõo vallas asuvat Luke mõisaparki, Tartumaal Haaslava vallas asuvat Aadami küla, Hiiumaal asuvat Kõpu poolsaart, Harjumaal asuvat Kose valda, Rõuge valla Ruuksu ja Hurda küla piirkonda, Tallinna kesklinna, Tõstamaa valla Kastna piirkonda, Võsu ümbrust, Kuusalu ja Aegviidu piirkondi, Keila vallas asuvat Ohtu ja Kulna küla, Ubja ümbrust Lääne-Virumaal.

«Tartumaal Haaslava vallas Aadami külas algasid leviprobleemid (EMT) pärast puude lehte minemist (eelmistel aastatel see helistamist ei takistanud). Andmeside osas kadusid 4G ja 3G sootuks, kõned hakkasid katkema,» kirjutas Aado Lintrop.Sageli pidi ta helistamiseks õue minema. Viimati oli ta sunnitud helistamisel nii tegutsema 12 aastat tagasi. Telefoniks on mehel Samsung Galaxy S3, andmeside jaoks kasutab ta 4G netipulka.

«Hiiumaal Kõpu poolsaarel algasid probleemid juuni alguses. Andmesideks kasutame välisantenni, internetiga ikka kogu aeg jama,» kirjutas Jottemm, kelle sõnul on olenemata telefonist vanas palkmajas rääkida võimatu. EMT vastas talle juuli lõpus, et antud piirkonnas on levi tõepoolest nõrk.

Tarvastu valla elanik kirjutas, et temal on raskusi nii helistamisega kui EMT netipulgaga interneti käimisega.  «Andmesidekiirus on ka suurt väljatugevust tunnistavate pulkade puhul vilets. Ma arvan, et jaamade võimsus on ülemüüdud – kanalitest ei mahu enamik lubatud bittidest lihtsalt läbi. Kedagi süüdistada ei saa – meile pole garanteeritud alampiiri. See on kummaline, et riigis pole seadust, mis andmeside kvaliteedi alumise taseme määraks!» pahandas Tarvastu valla elanik.

Keila valla elanik kirjutas, et Ohtu ja Kulna külas on levi halvenenud just selle aasta suvel. «Halvenenud on nii telefoniside kvaliteet kui 3G internet. Varem sai kogu aeg Skype’i kõnesid tehtud, nüüd kõned muudkui katkevad,» kirjutas elanik.

Dex kirjutas, et temal on leviga probleeme Põlvamaal Kanepi alevikus. «EMT mast asub õuest 700 meetri kaugusel, saatjatega on aknast otsenähtavus, aga 2G/3G pidevalt vahetuvad ja aeg-ajalt kaob levi üldse ära. Ei ole vahet, kas tippklassi Samsung (Note 2), keskklassi HTC (Desire X) või hoopiski eelajalooline Nokia,» kirjutas Dex.

«Nõo vallas Luke mõisapargis on EMT-l viimased kuud 3G-ga tõsiseid probleeme. Varem juhtus harva, et 3G korraks ära kadus. Nüüd juhtub harva kui telefon 3G levi üles leiab,» jagas oma kogemust Löwenwolde.

Lugeja Urr kirjutas, et levi on võrreldes eelmise aastaga kehvemaks muutunud ka Lääne-Virumaal Ubjas. «EMT just eile pakkusid 4G liitumist. Kui mainisin, et levi siin niigi kehvaks läinud vastati, et kaks nädalat tagasi tehti seal midagi, et parem oleks, kuigi täpselt sama seis -  levi on kõikuv ja kaduv,» kirjutas Urr.

Kritiseeriti ka teisi

«Saaremaal Leisis on sel suvel kahel korral olnud kolme-nelja-päevane täielik katkestus. Meie maja on EMT mastist 1,2 km kaugusel - netipulk töötab, aga telefon alati mitte,» kirjutas üks lugeja. Viimane täielik katkestus oli olnud 9. augustist 12. augustini. «Helistasime EMT klienditeenindusse ja sealt öeldi, et viga on arvatavasti selles, et Eesti Energial on elektrikatkestus ja mast ei saa elektrit,» kirjutas lugeja, kes enda sõnul Eesti Energiasse (EE) siiski ei helistanud. «EEsse me kahjuks ei helistanud, kuigi see väide tundus väga kahtlane, kuna EEl pole siinkandis iialgi nii pikki katkestusi olnud ja igal pool mujal oli vool olemas,» kirjutas lugeja.

Ka Vinni valla asukad kurdavad, et Vinni vallas Arukülas on EMT levi sellel aastal väga viletsaks jäänud. «Kusjuures telefonid on kogu perel samad, mis eelmisel aastal olid. Nutitelefone on kogu pere peale üks ja see on loomulikult kõige kehvema leviga, aga ka tavalised mobiilid ei tööta normaalselt,» kirjutas Vinni valla elanik, kes plaanib kogu perega Tele2 nüüd üle minna. «Kunagi põhjendas EMT oma kallimat hinda just parema kvaliteediga. Tänaseks on see vähemalt siinkandis juba viletsam, aga hind on endiselt kõrgem. Naljakas on veel see, et ise kasutan dual-sim telefoni, kus on EMT ja Tele2 kaardid sees. Seal, kus ühel ja samal telefonil EMT levi otsa lõppeb, jätkub Tele2 levi veel päris pikalt,» nentis Vinni valla elanik.

EMT tegeleb muredega

Samas kritiseeriti ka Elisa ja Tele2 levikvaliteeti. Näiteks tõid mitmed lugejad välja, et iPhone4-ga ei ole Elisa võrgus levi Tartus Räni linnaosas. Levi on kehv, kui helistada nutitelefonidega.  

Üks lugeja kirjutas, et Ida-Virumaal Kuremäe kandis muutus juunis kehvaks Elisa levi. «Kümme aastat pole siin leviga probleeme olnud, kuid kõik muutus sel varasuvel. Peres on hulk erinevaid telefone ja kõigil on leviprobleemid,» kurtis lugeja.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp kinnitas, et kõik asjalikud ja konkreetsed kommentaarid on edastatud võrgupoolele, et piirkondi jälgitaks. «Paljud Postimehesse kommentaari kirjutanud on juba eelnevalt ilmselt ka meie poole pöördunud, sel juhul vastame neile otse,» lubas Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles