Odava koopiaravimi söömine võib maksta tervise

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Illustratiivne foto.
Ravimid. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Tallinna lastehaigla neuroloogiaosakonna juhataja Valentin Sander ütles, et teatud krooniliste haiguste puhul peaks inimene tarvitama ühte konkreetset ravimit. Teine sama toimeainega ravim ei pruugi nii hästi mõjuda.

Eestis muudetakse soodusravimite loetelu regulaarselt kord kvartalis (1. jaanuaril, 1. aprillil, 1. juulil ja 1. oktoobril), samaaegselt piirhindade muutmisega.

Tallinna lastehaigla neuroloogiaosakonna juhataja Valentin Sander ütles, et geneerilised ravimid võivad olla erinevad, ehkki toimeaine on sama. Ta saab aru, et riik soosib toimeainepõhiste retseptide kirjutamist, kuna see hoiab kokku raha. Lisaks pole osa haiguste puhul tõesti vahet, millise ravimiga on tegu, kui toimeaine on sama. Teatud kroonilisi haiguseid põdevad patsiendid peaksid aga tarvitama haiguse vältel ühte ravimit. Sääraseid patsiente sunnitakse aga kord kvartalis uut ja odavamat sama toimeainega ravimit valima. See on nende tervisele ohtlik.

«Teatud krooniliste haiguste puhul maksab geneeriline asendamine kätte tervisega,» rääkis Sander.

Apteeker Kai Kimmel on varem välja toonud, et original- ja koopiaravimitel võib olla vahe sees. Kimmeli sõnul sõltub väga palju abiainetest ning ka tootmisprotsessid on eri tootjatel erinevad - sada protsenti samasust eri tootjate puhul ei saa tema selgitusel tagada, isegi kui toimeaine on täpselt sama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles