Perearstid ei väljasta enam patsientide nõudmise peale saatekirju

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriarstile pöördumiseks on reeglina vajalik perearsti saatekiri.
Eriarstile pöördumiseks on reeglina vajalik perearsti saatekiri. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Perearstide Selts otsustas, et alates 1. septembrist ei väljasta perearstid saatekirju patsiendi nõudmisel, kui see ei ole meditsiiniliselt põhjendatud.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Anneli Talvik kirjutab ajakirja Perearst augustikuises numbris, et leidub patsiente, kes siiani tulevad ja nõuavad oma perearstilt saatekirja eriarstile, olles näiteks eelnevalt eriarstile aja kirja pannud, vahendab arstidele ja apteekritele suunatud portaal Med24.

Talviku sõnul on proovitud saatekirjale kirjutada «saatekiri patsiendi soovil», «perearsti poolt uurimata», «diagnoosi ei tea», «eriarstile saatmiseks näidustust ei ole», kuid see ei aita, sest enamasti ei loe saatekirju mitte keegi.

«Oleme seltsi juhatusega proovinud aastaid seda probleemi selgitada haigekassas ja ministeeriumis, kuid tulemuseta,» selgitas Talvik. Selts on seisukohal, et sellised patsiendid peavad käima eraarstil ning mõistma, et perearst ei saada eriarstiabisse mitteprofiilseid patsiente.

Talvik lisas, et kui perearst peale uuringuid näeb, et patsient vajab eriarsti konsultatsiooni, siis teeb ta nõuetekohase saatekirja, sest saatekiri on kahe arsti vaheline suhtlusdokument, kus kolleeg palub teise kolleegi abi probleemi lahendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles