Aianduspoodide sooduslaatadel tasub olla tähelepanelik

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiandusärid peibutavad ostjaid sooduspakkumistega.
Aiandusärid peibutavad ostjaid sooduspakkumistega. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Aianduspoed meelitavad suve lõppedes suurte sooduskampaaniatega ligi rohkelt huvilisi. Hooaja- ja ajakaubad saab kätte ligi poole odavamalt, kuid mida oleks säärastelt laatadelt üldse tark ilmade jahenedes soetada?

Tallinna botaanikaaia dendroloog Olev Abner hindas toimetuse palvel aianduspoe sooduspakkumisi. Ta kinnitas, et kehtib ikka üldine põhimõte – sügisel osta ja istuta külmakindlaid puid ja põõsaid, kevadel võib ka õrnemaid. «Seega peaaegu kõiki õunapuusorte võib sügisel osta. Külmaõrnemad ploomid ja kirsipuud ning ka pirnipuud on parem kevadel istutada – siis nad saavad korralikult juurduda,» soovitas Abner.

Katsetada soovitab ta suureviljalise jõhvika sortidega. Arvestama peab sellega, et hilised sordid saaki ei anna, neid võib kasvatada ilu pärast. Varaste sortide puhul võib aga juba paari ruutmeetri turbapeenra pealt saada üsna hea saagi.

«Roosaõielised ilu-õunapuud on meie oludes jaapani kirsipuude analoogid,» selgitas Abner. Näiteks sordid «Royalty» ja «Rudolph» tekitavad aeda pärast õitsemist oma lehestikuga suure punase laigu.

«Rododendronitest tasub vastu sügist hankida eelkõige heitlehiseid niinimetatud õueasaleasid, mille talvekindlus on parem kui paljudel igihaljastel rododendronitel,» soovitas dendroloog. Aeda erksate laikude tekitamiseks soovitab ta asaleapõõsaid kolme kuni viie kaupa kokku istutada.

Selleks sobib Abneri meelest näiteks suuremate oranžikas-kollaste õitega sort «Sunte Nectarine».
Jaapani enelaid soovitab dendroloog eelkõige nende vähenõudlikkuse tõttu. Vana ja läbiproovitud sort on näiteks väikeste lehtedega ja tihe «Little Princess». Sama kindel on Eesti oludes valgete õitega «Albiflora» ja purpurpunaste õitega «Froebelii».

«Uuemate sortide puhul on tähelepanu pööratud ka lehtede sügisvärvusele,» märkis Abner. Nii on sordil «Goldflame» lehed enne varisemist oranžikas-punastes toonides. «Selliseid sorte on teisigi ja kuna jaapani enela sordiaretus jätkub, siis on huvitavate omadustega sorte järjest juurde oodata,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles