Tervise huvides tasub pesu pesta kõrgel temperatuuril

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesumasin.
Pesumasin. Foto: Panther Media / Scanpix

Teadmine, et jahedam vesi säästab riideid ja keskkonda ning on õrnale nahale parem, pärineb juba vanaemade tarkusest, kuid võib olla tervisele ohtlikum.

Värskelt pestud pesu võib küll värskelt lõhnata, kuid 30-kraadise pesutsükliga pestes paljunevad bakterid ning pisikud satuvad aluspesult käterätikutele, teatab Daily Mail.

Uuringud on näidanud, et potentsiaalselt ohtlikud bakterid pesul ei hävine madala temperatuuriga pestes ning tavaline pesutsükkel võib nende paljunemist hoopis soodustada. Sellises «bakterisupis» võib levida salmonelloos, kolibakter ja noroviirus.

«Inimesed arvavad, et tavalised pesuga saab riided piisavalt puhtaks, kuid see ei tähenda tingimata hügieeniliselt puhast,» sõnas hügieeniekspert doktor Lisa Ackerley. «Trend pesta pesu vähema ja jahedama veega ning kasutada õrnemaid pesuvahendeid on mõjutanud pesemise efektiivsust bakterite hävitamises. On aeg pesu puhtus ümber hinnata,» lisas ta.

Mikrobioloogid leidsid, et keskmiselt leidub pestud aluspesul tegelikult 0,1 grammi fekaaljääke ning ligi 10 000 erinevat elusorganismi. Kahes supilusikatäies pesuvees võib leiduda kuni miljon bakterit.

Ackerley sõnul ei ole pesu pesemise juures mureks mitte ainult ebapiisav bakterite hävitamine, vaid ka bakterite edasi kandumine ühelt riideesemelt teisele. «Kui panna baktereid täis riideese pesumasinasse, siis see lihtsalt liigutab neid ühelt esemelt teisele, aga ei tapa neid,» sõnas Ackerley. «Mind paneb eriti muretsema bakterite sattumine riietelt köögirätikutele, millega kuivatatakse sööginõusid,» lisas ta.

Kõige tõenäolisemalt kannavad haigustekitajaid need riideesemed, mis on otseselt kontaktis inimese kehaga ehk voodi- ja aluspesu ning rätikud.

Ackerley selgitas, et samuti on madalam temperatuuril bakteritel peasumasinas lihtsam kinnituda ja paljuneda, näiteks pesuvahendisahtlis ja uksetihenditel. Bakterite levimine pesumasinas on eriti suureks probleemiks siis, kui keegi perekonnast on haige, kuna haige pereliikme riiete eraldi pesemisest ei ole kasu, kui järgmise tsükliga pestakse tervete pereliikmete riideid samuti madalal temperatuuril – bakterid kanduvad masinas ühelt masinatäielt teisele edasi.

Ackerley hoiatas ka selle eest, et märgi riideid kuivama pannes võivad bakteritega kokku puutuda ka käed. Seega on riskiks ka bakterite riietelt kätele ning seejärel suhu liikumine.

«Kui me teame, miks ja kuidas bakterid pesumasinas paljunevad ja levivad ning lihtsaid nippe, kuidas seda vältida, saame nende paljunemise peatada,» sõnas Ackerley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles