Lugeja küsib: miks mobiili GPS vahemaad mõõtes luiskab?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisejooks on väga populaarne.
Tervisejooks on väga populaarne. Foto: SCANPIX

«Jooksime sõbraga eile kõrvuti 7 km. Panime samal ajahetkel Endomondo rakendused tööle. Iga kilomeetriga näitas sõbra GPS kilomeetri täitumist varem, kui minu oma. Esmalt 25 meetrit, siis juba 75 jne. Pärast 7 km läbimist näitas sõbra telefon, nagu oleks ta jooksnud minust koguni 300 meetrit rohkem. Kuna jooksu aeg jäi meil samaks, siis see tähendas automaatselt, et rakendus arvas, et mina jooksin oluliselt aeglasemalt (sama aeg, aga väiksem läbitud vahemaa). Kui täpsed on mobiili GPSid üleüldse? Millest tekib see, et erinevad telefonid saavad erinevaid GPSi tulemusi?  Telefonid olid: Samsung Galaxy S2 ja Sony Xperia. Mõlemal mobiilioperaator EMT,» kirjutab lugeja.

Vastab EMT tehnilise teeninduse juht Tanel Peep.

Sarnaselt muude GPS-seadmetega jääb ka telefonide GPS-moodulite täpsus 5 meetri piiresse. See, millise mobiilioperaatori teenust telefonis kasutatakse, seda ei muuda ega mõjuta.

 Üks teoreetiline variant läbituks mõõdetud vahemaa erisuste selgitamiseks on, et ühel telefonil oli satelliidiga ühendus ideaalne ja näitas seega trajektoori sirgliikumisena; teisel (näiteks sügavamal taskus olnud telefonil) aga kuvas liikumist sik-sakina.

 Omaette teema rakenduste puhul on see, kuidas nad oskavad signaali enda jaoks ära kasutada ning ka sealt võib mõningane erinevus sisse tulla. See erinevus peaks näha olema, kui rakendustes rohkemal määral sisse suumida ja liikumist kaardil võrrelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles