Seagripp ei ole reisija ainuke hirm

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisihuvilisi varitsevad lisaks seagripile mitmed teised viirused, muu hulgas ka sääskede abil levivad dengepalavik ja malaaria.
Reisihuvilisi varitsevad lisaks seagripile mitmed teised viirused, muu hulgas ka sääskede abil levivad dengepalavik ja malaaria. Foto: AP Photo/USDA

Lisaks uuele gripiviirusele kimbutavad reisihuvilisi ka mitmed teised viirused.

Rootsis leiti 79 patsiendi analüüsidest enim rinoviirust (34%). Kolmel oli lisaks entero-, metapneumo- ja adenoviirus. Uue gripi viirus avastati vaid neljal isikul. Veel olid esindatud koronavirus, B-gripp ja paragripp. Need andmed meenutavad, et lisaks H1N1 viirusele on liikvel ka palju teisi viiruseid, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Tais tegutseb Chinkungunya

Populaarses Tai puhkekohas Phuketis on kohalike terviseametnike sõnul registreeritud ligi 700 haiglaravile jõudnud Chinkungunya-viiruse juhtu. Diagnoosimata jäänud juhtude arvu võib vaid oletada. Viirus levib sääskedega. Vaktsiini või spetsiaalset ravi viiruse vastu ei ole. Haigus tekitab kõrget palavikku ning raskematel juhtudel on vajalik haiglaravi.

Viimaste aastate epideemiate puhul on kohalikes haiglates esinenud ka üksikuid surmajuhte. Ainus võimalus end kaitsta on vältida sääski.

Dengepalavik Ameerikas ja malaaria troopikas

Ameerikas on sel aastal registreeritud ligi 400 000 dengepalaviku juhtu. Umbes 6000 neist on olnud tõsised ning 148 juhtu on lõppenud surmaga.

Troopikasse reisijate üks suuremaid riskitegureid on endiselt malaaria. Ka vaktsineeritud reisijate palavikujuhte tuleb malaariasuhtes uurida, kuna vaktsiin ei pruugi alati tõhus olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles