Ühing: saatekirjade uus kord paneb haiged senisest kehvemasse seisu

, summer reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on perearstid kinnitanud, et liiga suure nimistu korral ei jõua nad oma patsientide muredesse süüvida, vaid muutuvad üksnes saatekirjade kirjutajateks.
Seni on perearstid kinnitanud, et liiga suure nimistu korral ei jõua nad oma patsientide muredesse süüvida, vaid muutuvad üksnes saatekirjade kirjutajateks. Foto: SCANPIX

Perearstide otsus anda saatekiri vaid meditsiinilise näidustuse korral, toimib patsientide ühingu hinnangul kõrgelt kvalifitseeritud arstide puhul, ent on kahjulik patsientidele perearsti nimistutes, kus puudub teadlikkus patsiendikesksest lähenemisest.

«See otsus on kahe teraga mõõk, mille kasu patsiendile oleneb perearsti kvalifikatsioonist – teame, et on patsiente, kes soovivad teha n-ö ennetuslikku tervisekontrolli, mis peaks olema igati teretulnud, või pöörduvad murega, mida ei suuda tänapäeva meditsiin kuidagi tuvastada, ja kellele keeldutakse saatekirju andmast, kuna perearst ei näe probleemi,» rääkis Eesti Patsientide Esindusühingu infojuht Anne Veskimeister portaalile Med24. Ta lisas, et samas on ka neid, kes lasevad end mõjutada kõikvõimalikel hirme sisendavatel tervisepropagandadel, näiteks puugi- või vähihirm.

«Meie poole on ka perearstikeskuse esindajad pöördunud küsimusega, mida teha patsientidega, kes tulevad ja nõuavad analüüse massiliselt pärast taolise kampaania algust,» ütles Veskimeister. «Antud otsus on kasulik pigem perearstidele enesekaitseks viimaste pöördujate vastu, aga mitte niivõrd patsiendile, kellel on tõsine probleem, mida perearst keeldub nägemast terviseprobleemina,» lisas ta.

«Seetõttu mõistame patsientide esindusühinguna perearstide soovi selline uus korraldus sisse viia, samas näeme, et see toimib vaid vastutustundlike ja kõrgelt kvalifitseeritud arstide puhul,» leidis Veskimeister.

«Eelnevalt toodud näidetest võib aru saada, et patsiendid võivad tõepoolest sattuda senisest kehvemasse seisu, eriti toimub see vähem kindlustatud ja halvemas seisundis patsientide puhul,» ütles ta, lisades, et sageli on haigestunud inimene ka vaesuse piirile sattunud, sest majanduslik kindlustatus väheneb oluliselt.

«Eest Patsientide esindusühingut teeb murelikuks asjaolu, et aja jooksul on ühingusse pöördunud patsiente, kelle perearst jonnib ja keeldub saatekirja väljastamisest ning patsiendi elu on ohtu sattunud,» lisas Veskimeister. «Meie küsimus on, kuidas mõtleb Perearstide Selts ära hoida patsientide elu ohtu seadmise jonnakate, põhjendamatult enesekindlate ja ebapädevate perearstide poolt?»

Loe lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles