Rohkem kui pool Eesti inimestest elab võlgu

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
54 protsenti eestlastest on viimase viie aasta jooksul laenanud.
54 protsenti eestlastest on viimase viie aasta jooksul laenanud. Foto: SCANPIX

54 protsenti Eesti elanikest on viimase viie aasta jooksul laenanud, neist enamik on laenanud ainult pangast, selgus TNS Emori värskest uuringust.

«Pisut üle poole eestlastest on viimase viie aasta jooksul (arvestatud ka tagasimakstud laenud - toim) laenanud. Kõige populaarsem on krediitkaardi kasutamine, sellele järgneb eluasemelaen ning väike- või tarbimislaen,» kommenteeris TNS Emori uuringuekspert Jaanika Hämmal juunis korraldatud uuringut.

Hämmali sõnul võtavad väikelaenu pigem 50-64-aastased. «Ilmselt on need inimesed, kellel on laenu võtmiseks stabiilne sissetulek, kuid see pole piisav, et endale midagi suuremat lubada,» märkis Hämmal, lisades, et 50-64-aastaste vanuserühm võtab laenu näiteks koduremondiks.

Eluasemelaenu, krediitkaartide ja autoliisingu kasutajad on peamiselt 25-49-aastased, kellel on keskmine ja kõrgem sissetulek ja kes elavad pigem Tallinnas.

Lähitulevikus plaanib Hämmali sõnul kasutada krediitkaarti, järelmaksu või võtta väikelaenu 26 protsenti elanikest, kellest juba 87 protsenti on laenukogemusega.

Uuringust selgus ka, et enam kui 90 protsenti peab oma kodupangaks kahte suurpanka - Swedbanki (62 protsenti) ja SEBd (29 protsenti). Hämmali sõnul ei ole kodupank laenu andnud 17 protsendile laenusoovijatele, peamiselt on tegemist senise kiir- ja sõbralaenude klientuuriga.

Keskmisest enam on keeldutud laenu andmast:

  • mitte-eestlastele
  • aktiivses tööeas inimestele (25-49-aastased)
  • madalama sissetulekuga inimestele
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles