Tomatiblogi: pererahvas valis parimaks sordiks «Malle»

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pererahva lemmikuks osutus (vasakult) tomatisort «Malle», «Marmandet» ja «Moneymakerit» enam istutada ei plaanita.
Pererahva lemmikuks osutus (vasakult) tomatisort «Malle», «Marmandet» ja «Moneymakerit» enam istutada ei plaanita. Foto: Liis Velsker

Nõmmel katse korras tomateid kasvatanud perekond valis istutatud sortidest parimaks Eestis aretatud «Malle».

Eramaja hoovis asuv kasvuhoone oli tänavu punastest tomatitest lookas. Mõned taimed paigutati lisaks aiamaale.

Kasvuhoonesse istutati läbisegi kolm sorti: «Malle», «Marmande» ja «Moneymaker». Vaieldamatuks lemmikuks osutus keskmise kasvuga ning ümara viljaga «Malle», mis on pererahva hinnangul kõige mahedama maitsega ning säilib kaua.

««Marmandet» me kindlasti enam ei istuta, ilus ta välja ei näe – kollakate laikudega ja kobara moodi vili – ja pehmeks läheb liiga ruttu. Kunagi sai «Viljat» proovitud – see oli ka hea sort,» hindas peremees. Kolmandal sordil «Moneymakeril» oli küll pirakas ja lihakas ning kauni ümmarguse kujuga punane vili, kuid see jäi maitselt alla «Mallele», samuti näisid taimelehed suve lõpus pisut mädanevat.

Rõõmu Aiandi konsultant Kai Parmas tuletas tomatikasvatajatele meelde, et hooaja lõppedes tuleb kasvuhoone igal juhul põhjalikult puhastada, kasutades selleks näiteks kaaliumpermanganaadi lahust, aknaid võib pesta nõudepesuvahendiga Fairy.

«Kui kasvuhoones on olnud söödikud ja kui näiteks on olnud kasvuhoonekarilane, siis ei aita muu, kui väävel. Kõik taimeosad tuleb sel juhul üles kitkuda ja põletada. Tuleb vaadata, et tomatinööridele ja mujale ei oleks kogunenud mäda ja mustust,» selgitas konsultant.

Parmas märkis, et oluline on enne talve vältida ka hallituse tekkimist. «Sügisel tuleb kasvuhoonet vaatamata külmale ilmale võimalikult palju lahti hoida – ruumi tuleb n-ö ventileerida. Temperatuuride suurel kõikumisel võib taimelehtedele tekkida pruun mädanik ja tomatid mädanevad ära.»

Konsultandi hinnangul on tomatiseemneid igal juhul parem poest osta kui võtta need valminud taimelt – nii ei pruugi saada enam sama kvaliteetset vilja.

Kindlasti ei tohi tomatiseemneid võtta hübriidsortidelt. «Inimene peab seemneid ostes olema väga tähelepanelik. Juhul, kui pakendil on märgitud F1 või H ja ta võtabki sealt seemneid, siis tomat ei tule enam sama kvaliteediga,» rõhutas Parmas.

Parmas tõi välja, et kõnealust märget ei ole näiteks Eesti sortidel «Erk», «Valve» ja «Varto» ja nendelt võib seemneid võtta. «Mallel», «Visal» ja paljudelt teistelt sortidelt aga seemneid võtta ei saa. Rohkem on müügil Vene sorte, millele ei ole peale märgitud F1.

«Igal juhul on parem seemned osta – need ei ole nii kallid,» toonitas naine ja täpsustas: «Kui kasvuhoonesse on istutatud läbisegi erinevad sordid, siis taimed ikkagi tolmlevad ja nad võivad muunduda.»

Kuidas seemneid tomatilt võtta?

Vali välja hästi küpse (juba pisut pehme) ja punane tomat. Kraabi lusikaga tomati seest välja seemned. Aseta seemned paariks päevaks kaussi ja lisa natuke vett – nõnda käärides tuleb seemnetelt maha limane viljaliha. Protsess võib kohale meelitada paraku äädikakärbseid. Seejärel puhasta seemned veega peenel sõelal ja aseta kuivama. Kuivad seemned tuleks panna paberist voldikusse või näiteks ümbrikusse, kindlasti mitte kilekotti, kus võib tekkida niiskus. Talvel peab seemneid hoidma kuivas kohas, külmkappi panna ei ole tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles