Läti kehtestab krõpsumaksu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulikrõpsud.
Kartulikrõpsud. Foto: SCANPIX

Läti tervishoiuministeerium saatis peaministrile ja rahandusministeeriumile kehtiva aktsiisimaksu muudatuse eelnõu, millega maksustatakse muu hulgas rämpstoit nagu kartulikrõpsud ja popkorn.

Eelnõu abil loodetakse Läti riigikassasse koguda täiendavalt 33,7 miljonit Läti latti (pea 48 miljonit eurot), vahendas LETA. Sealsete ekspertide hinnangul võidab ühiskond rasvamaksust kõige rohkem just rahvatervise paranemise kaudu.

Kavandatavas seadusemuudatuses on kirjas toiduainete grupid, mille suhtes tuleb rakendada kõrgendatud aktsiisimaksu. Eelnõu paneb ette, et vorstitoode, milles on 100 grammi kohta rohkem soola kui 1,25 grammi, tuleb maksustada 5 latiga (umbes 7,11 eurot) iga 100 kilo kohta.

Palmiõlile, searasvale ja pekile kehtestatakse sama koguse kohta aktsiisimaks 15 latti (21,34 eurot). Seesuguse maksuga maksustatakse ka soolased kartulikrõpsud ja popkorn, milles on 100 grammi kohta üle 1,25 grammi soola, ning valmissupid ja puljongid, milles on 100 grammi kohta üle 1 grammi soola.

Suurendada tahetakse ka magusamaksu magustatud jookidel. Kui praegu tuleb 100 liitri kohta maksta 5,2 latti, siis edaspidi tõuseks maks 10 latini (14,2 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles