Lugeja küsib: kuidas tagandada ametist korteriühistu esimees?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

«Paluksin nõu, kuidas maha võtta KÜ juhatuse esimeest, kes ise on ka ainus juhatuse liige. Korteriühistu inimesed on mures ühistu rahade liikumises ja kuna KÜ koosolekut ei ole tehtud seitse aastat ja majarahvale ei näidata mingeid pabereid rahade liikumise osas, siis on ühine otsus esimees oma ametist tagandada. Kuna aga vajalikud teadmised selles puuduvad, on tarvis samm-sammult teada, kuidas juriidiliselt sellist asja läbi viia? Kuidas täpselt ja mille alusel saab teha muudatused registris ja kas saab praeguse esimehe seljataga sellist otsust teha? Kuidas toimida, kui inimesega ei võimalik normaalselt suhelda ja maja paberite jms. kättesaamine on ilmselt tema käest võimatu,» küsib lugeja.

Vastab jurist Andry Krass Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Igal juhul tuleb esimese sammuna paluda üldkoosoleku kokkukutsumist juhatuse esimehe poolt. Ning alles siis, kui juhatuse esimees üldkoosolekut kokku ei kutsu, saavad korteriomanikud ise üldkoosoleku kokku kutsuda.

Konkreetne aja- ja tegevuskava oleks järgmine:

1. Koostage korteriomanike nimel juhatuse esimehele üldkoosoleku kokkukutsumise taotlus.

2. Näidake üldkoosoleku kokkukutsumise taotluses ära ka päevakord ning koosoleku kokkukutsumise aeg. Viimase osas veenduge, et taotluse kättetoimetamise ja koosoleku kokkukutsumise aja vahele jääks piisavalt aega nii koosoleku ettevalmistamiseks kui kutsete korteriomanikele tähtaegselt kättetoimetamiseks - 3 nädalast peaks piisama.

3. Võtke taotlusele vähemalt 1/10 korteriühistu liikme allkiri.

4. Korraldage taotluse üleandmine juhatuse esimehele nii, et sellest jääks maha jälg. Selleks saate kasutada kutse üleandmist isiklikult allkirja vastu, tähitud posti või ka taotluse üleandmist tunnistajate juuresolekul.

5. Juhul, kui juhatuse esimees taotluses antud aja jooksul üldkoosolekut kokku ei kutsu, siis tekib Teil õigus ise üldkoosolek kokku kustuda.

6. Jälgige, et Teie kokkukutsutud üldkoosoleku päevakord oleks sama, mis juhatuse esimehele esitatud taotluses, samuti, et üldkoosolekust oleks korteriomanikele ette teatatud piisavalt pikalt. Täpne etteteatamise aeg on sätestatud korteriühistu põhikirjas. Üldkoosoleku etteteatamise tähtaega hakatakse lugema koosoleku kutse väljasaatmisele järgmisest päevast.

7. Viige läbi üldkoosolek, koostage üldkoosoleku protokoll.

8. Pöörduge protokolliga notari poole, kes koostab kandeavalduse juhatuse liikmete muutmiseks ning esitab dokumendid registrisse.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles