Veredoonori meelespea

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paide kultuurikeskuse parklas.
Doonoripäev Paide kultuurikeskuse parklas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Doonorite verd kasutatakse sünnitustel, rasketel operatsioonidel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi ja maksahaiguste, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu ei saaks liiga suure verekaotuse kartuses teha.

•    Selleks et vereloovutus oleks ohutu nii sinu kui ka patsiendi tervisele, hinda põhjalikult oma tervise seisundit enne, kui lähed verd andma. Vähimagi kahtluse korral konsulteeri verekeskuse arstiga või loobu seekord vereandmisest. Pea meeles, et patsiendid (kelleks võivad osutuda ka sinu lähedased) vajavad terve, nakkust mitte kandva inimese verd.

•    Verd andma minnes võta alati kaasa fotoga isikut tõendav dokument.

Kaasa võiks võtta ka doonoritunnistuse (väike punane kaart), mis antakse kolmandal vereloovutuskorral.

•    Vereloovutusele eelnevatel päevadel tuleb juua rohkesti mahla või vett ning süüa väherasvast toitu. Sobivaim aeg vereandmiseks on kaks-kolm tundi pärast söömist.

•    Valuvaigistite (sh aspiriini sisaldavate) tarvitamien ei takista vere loovutamist, kui on piirdutud ühe-kahe tabletiga kergema tervisehäire ületamiseks ja ei ole teisi vastunäidustusi. Pärast antibiootikumikuuri saab verd loovutada kaks nädalat pärast täielikku tervenemist, kui ei ole teisi vastunäidustusi.

• Suitsetada ei tohi paar tundi enne vereloovutust, sest verre sattunud nikotiini mürgine toime ohustab haigeid, eriti imikuid.

•    Enne vere andmist joo kindlasti paar klaasi mahla või vett, mitte aga kuuma kohvi või teed. See tagab hea enesetunde pärast vere loovutamist. Tarvita rohkem vedelikku ka vereloovutusele järgnevatel päevadel.

•    Kui sulle või su partnerile on tehtud vereülekandeid, nõelravi, tätoveerimisi või naha augustamisi, saad verd loovutada nelja kuu möödudes.

Allikas: www.verekeskus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles