Meedik: lisaainete hulk toidus on häbiväärselt suur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva toidus peitub palju erinevaid E-aineid.
Tänapäeva toidus peitub palju erinevaid E-aineid. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tööstuse eesmärk on ikka eelkõige kasumi teenimine vahendeid valimata. Kuna nüüdseks on palju kisa tõstetud
lisaainete teemal, siis õnneks ka tööstus on hakanud tasapisi lisaaineid  küll välja võtma, aga ikkagi nende ainete kogus on häbiväärsel suur, kirjutab psühhiaater Tiina Keldrima.

See, et ühes tootes ei ületa lisaained normi piire, ei tähenda, et nad inimesele kahjulikud ei ole. 15-20 aastat tagasi oli lisaaineid hoopis vähem, kuid nüüdseks on raske leida toiduainet, kus neid ei oleks. Kui me need kõik koos sisse sööme, siis hakkab juba hulk ületama ohutuse piire. Keegi ei ole uurinud nende lisaainete koosmõju. Laste allergiad on plahvatuslikult suurenenud, samuti inimeste väsimussündroomid jne.

Vastavalt seadustele ei tohi lisaained kahjustada ega ohustada inimese tervist. Selle reguleerimiseks on kasutusele võetud nn ADI-arv (Acceptable Daily Intake) ehk lisaainete aktsepteeritav päevane määr. Inimestele aktsepteeritav ADI-arv tugineb loomkatsetele, mis on tehtud üksikute lisaainete suhtes. Sellistel katsetel põhinevad soovitused ei võta aga arvesse lisaainete koostoimet, inimese individuaalset tundlikkust mõningate ainete suhtes ega erinevaid toitumisharjumusi. Üldkokkuvõttes on uurimustulemused väga puudulikud, lisaainete koostoime ja pikaajalise tarbimise mõjude kohta pole üldse mingeid andmeid.

Tarbijal ongi kõige raskem eristada kahjulikke lisaaineid looduslikest, kahjututest ainetest, sest kõiki lisaaineid tähistatakse
E-koodiga. Praktikas on täheldatud, et ülitundlikkuse- või allergianähte võib ilmneda isegi soovitatavast määrast väiksemate koguste puhul. Ka võib lubatud määra kergesti ületada, sest pakenditele pole kohustuslik märkida infot lisaainete sisalduse kohta.

Ise tohtrina soovitan jätta kõik lisaainetega toidud ära ja laste allergiad taanduvad. Täiskasvanutel kaovad paljud imelikud tervisesümptomid jne.

Kas te ikka teate, mida loomad sisse söövad, mida sisaldab loomade sööt? Ka olete kunagi ise kohapeal käinud ja uurinud söötade sisaldust? Kahjuks pean tunnistama, et loomad söövad geenmuundatud maisi, soja- ja viljatooteid. Need põhjustavad loomadele põletikke ja seetõttu peab loomade haigusi ravima antibiootikumidega.

Kas te ikka teate, mida tähendavad looduslähedased lisaained? Kui mitte, siis soovitan uurida. Õnneks on tarbija iga päevaga teadlikumaks muutunud, ühineb toiduringidega ja eelistab mahetoitu ning on hakanud ise uuesti vanavanemate traditsioonide juurde tagasi pöörduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles