Lugeja küsib: kas tuleb tasuda ühistule võlg, kuigi selle puudumise kohta on tõend?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrusmaja.
Korrusmaja. Foto: Margus Ansu / Postimees

«Probleem on järgnev, 2012. aasta jaanuaris ostsin korteri. Majas asuvast korteriühistust küsisin kinnituse, et eelmise omaniku suhtes puuduvad rahalised nõuded ja võlad. KÜ esitas kirjalikult kinnituse, et kõik võlgnevused ja kohustused on tasutud. Kirja näitasin ka notarile, kes müügitehingu kinnitas,» kirjutab lugeja.

«2013. aastal valiti uus KÜ juhatus koos raamatupidajaga, kes leidis vea 2011. aastal esitatud arvete osas, mis nüüdseks minu korteri kohta käib, ning nõuavad minult selle tasumist sh. viivistega. Siiani olen tasunud kõik arved, mis mulle on esitatud ning olen olnud teadmises, et võlga pole. Siit küsimus, kuidas peaksin käituma?

Kas mul on kohustus nii pikalt tagasiulatuvate maksete tasumiseks, isegi siis kui ma omanik polnud ning võlgade puudumise kinnitus on olemas. Kui oleks võlg olnud, siis oleks see notaris tasaarveldatud, kuid kuna oli kinnitus, et võlga pole siis ei osanud seda ka karta,» küsib lugeja.

Vastab jurist Andry Krass  Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Korteriühistu (KÜ) kirjalik kinnitus võlgnevuse ja kohustuste puudumise kohta on käsitletav tahteavaldusena tsiviilseadustiku üldosa seaduse mõistes. Tahteavaldus on kehtiv seni, kuni tahteavalduse tegija ei ole seda tagasi võtnud. Seega juhul, kui KÜ ei ole oma varasemalt antud kinnitust nõuete puudumise kohta tühistanud, ei saa KÜ Teie käest nõuda tõendi väljastamisele eelnevast perioodist pärineva võla tasumist.

Juhul, kui KÜ peaks oma tahteavalduse tagasi võtma, siis tuleb olukorda uuesti hinnata - kas tahteavaldust sai tagasi võtta? Kas tahteavalduse tagasivõtmine on põhjendatud? Kes vastutab Teile tahteavalduse tagasivõtmisega tekitatud kahju eest? jne.
Mis puutub KÜ nõude aegumisse, siis ühistu puhul toimub see üldises korras kolme aasta jooksul, kusjuures jooksvat aastat aegumisel ei arvestada, st 2009 ja varasemast perioodist pärinevad nõuded on aegunud.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles