Lugeja küsib: kuidas saada isa nõusse, et laps saaks uue perekonnanime?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu mure on seotud esimesest kooselust lapse perekonnanimega. Laps kannab oma isa perekonnanime, kuid lapse isa last ei kasvata, ei toeta, ei tunne ka huvi tema käekäigu vastu juba üle kolme aasta. Meil on uus elu, uus perekond, laps kutsub minu elukaaslast isaks ning on tunnistanud, et ta on õnnelik, et tal selline isa (laps teadlik oma bioloogilisest isast),» kirjutab küsija.

«Oleme käinud läbi kohtu alimentide saamiseks (mida ei maksa), samuti ka kohtu kaudu on määratud kohtumisajad, mida ta ei kasuta kolm ja pool aastat juba. Tegelikult tean tema elust ainult seda, et tal on teine elukaaslane ja ka ühine laps. Minu soov oleks siiski lapse perekonnanimi saada meie perega ühiseks, kuna plaanime abielluda ning meil on ka ühine laps. Sedasi saaksime tervikperena edasi elada, ilma et suuremal lapsel oleks muret, miks on tema teise perekonnanimega. Ka laps ise on korduvalt avaldanud soovi, et perekonnanimi oleks sama, mis minul või minu elukaaslasel. Kahjuks rohkem kui kolm aastat tagasi, kui seda teemat puudutasin lapse bioloogilise isaga, ei andnud ta mitte mingil tingimusel oma nõusolekut. Mis ma saaksin täna teha? Kui sooviksin ainuhooldusõigust ja otsustusõigust, millised oleksid minu võimalused need saada?» küsib ema.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Ühist hooldusõigust omavad vanemad saavad lapse perekonnanime muuta ühiselt ehk siis sellega peavad nõus olema mõlemad vanemad. Kui lapse isa ei ole lapse perekonnanime muutmisega nõus, on võimalik taotleda kohtult otsustusõigust lapse perekonnanime muutmiseks. Iseasi, kas kohus sellise nõude ka rahuldab, sest suure tõenäosusega on lapse isa sellele vastu ega pea seda põhjendatuks. Samuti tuleb kohtul arvesse võtta mitmeid olulisi asjaolusid, nt seda, kui kaua on laps isa perekonnanime juba kandnud ja kas ta on sellega harjunud.

Kui taotlete kohtult hooldusõiguse täielikku üleandmist (teisisõnu ainuhooldusõigust) ja kohus Teie nõude rahuldab, on Teil õigus ainuisikuliselt otsustada kõiki lapsega seotud asju, sealhulgas muuta lapse perekonnanime. Siiski peavad ühise hooldusõiguse lõpetamiseks esinema väga kaalukad asjaolud ja Teie poolt kirjeldatu alusel on keeruline anda konkreetset vastust, kas hooldusõiguse täieliku üleandmise nõude esitamine oleks perspektiivikas.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles