Kehaosade tagasikasvatamine võib saada reaalsuseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased jõudsid Mehhikos elavaid salamandreid uurides avastuseni, mille järgi võib jäsemete tagasikasvatamine saada reaalsuseks ka inimese puhul.
Teadlased jõudsid Mehhikos elavaid salamandreid uurides avastuseni, mille järgi võib jäsemete tagasikasvatamine saada reaalsuseks ka inimese puhul. Foto: Reuters / Scanpix

Salamandrite võimet kahjustatud kehaosi taastada uurinud teadlased on leidnud, et selline maagiline võime on inimeste ravimisele lähemal kui varem arvati.

Teadlased usuvad, et ühel päeval suudavad nad selle saladuse täielikult lahti muukida ja rakendada seda inimeste juures, programmeerides organismi ümber nii, et see end täiuslikult ise parandaks, vahendas portaal Arst.ee.

Selle lootuse põhjuseks on avastus, et salamandri regeneratiivne protsess on sarnane inimeste ja muude imetajate paranemisele, ainult märksa keerukam.

Varem on pikka aega arvatud, et kahepaiksetele omane võime tuleneb spetsiaalsetest rakkudest, mis suudavad vormuda parasjagu väljavahetamist vajavaks jäsemeks, elundiks või koeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles