Ka väike kaalukaotus suurendab rasvunud naiste viljakust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalukaotus soodustab ülekaalulistel naistel viljastumist
Kaalukaotus soodustab ülekaalulistel naistel viljastumist Foto: SCANPIX
Briti uurijad leidsid, et juba väike kaalukaotus võib rasvunud naiste viljakust suurendada.
Nimelt suurendas viieprotsendine kaalukaotus vere juurdevoolu suguelunditesse 19 protsendi võrra. Parem vereringe aitab aga kaasa munarakkude vabanemisele munasarjadest ja võib ka embrüol emakaseinal pesastuda aidata, kirjutab BBC News.

Sheffieldi ülikooli uurimisrühm vaatles kolme kuu jooksul 40 rasvunud naist, kellel ovulatsioon ehk munarakkude eraldumine polütsüstiliste munasarjade sündroomi tõttu lakanud oli. Selle haigusega kaasneb tavaliselt suur kaalutõus ning patsientidel on sellega võitlemisel liikumisest ja dieetidest vähem abi kui tervetel naistel.

Osalejate keskmine vanus oli 29 ja nende kehamassiindeks lähenes neljakümnele (rasvumise piiriks loetakse arvu 30).

Uuringu käigus anti naistele kehakaalu vähendamiseks mõeldud ravimeid orlistaati ja metformiini, mille abil osalejad kaotasid 12 nädala jooksul keskmiselt viis protsenti oma kehakaalust.

Sama uurimisrühma varasematest töödest on selgunud, et isegi väike kaalukaotus taastas 30-40 protsendil sellistest patsientidest ovulatsiooni. Suurenenud verevool alandas ka meessuguhormoon testosterooni taset naiste organismis, suurendades loomulikul teel viljastumise võimalusi.

Uurijad loodavad, et nende avastuse põhjal õnnestub välja töötada ravim, mis suurendaks verevoolu suguelunditesse ja aitaks sel moel naiste rasestumisvõimalusi suurendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles