Väikelaste arengu akadeemia näitab elu lapse silmade läbi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pampers

Peagi on kolmes Eesti linnas võimalik külastada Pampersi korraldatud väikelaste arengu akadeemiat – see on informatiivne ja meelelahutuslik üritus, mis pakub lapsevanematele võimalust vaadata ja kogeda maailma väikelaste silmade läbi.

Sel aastal on põhifookuses uni ja selle tähtsus lapse psühhofüüsilises arengus. Akadeemias selgitavad eksperdid, millised on lapse unefaasid ning kuidas erineb imiku uni täiskasvanu omast. Vanematel on võimalik tundma õppida, miks on väikelaste organismis ja ajus toimuvad protsessid olulised lapse arengus ning kasvuprotsessis.

«Magamise ajal toimuvad lapse organismis sünkroniseeritud sisemised muutused, mille käigus vabanevad hormoonid, tugevneb immuunsüsteem ning tekivad uued närviühendused ja koed. Magades sorteerib lapse aju välja eelnevalt läbi elatud emotsioonid ning salvestab kogemused. Seetõttu on väga oluline, et lapse uni oleks täisväärtuslik ning regulaarne, sest magades lapsed kasvavad, õpivad ning koguvad samal ajal uusi jõuvarusid,» rääkis akadeemia üks ekspertidest Liina Viks.

Sel aastal jaguneb akadeemia kaheks osaks: puhketoaks ning magamistoaks. Puhkeruumis õpivad vanemad tundma lapse psühhofüüsilise arengu iseärasusi esimese kolme eluaasta jooksul- millised aistingud omavad olulist rolli erinevates arengufaasides ning kuidas neid on võimalik mängu abil kiirendada.

Samuti on võimalik kogeda takistusi, mis tekivad imikutel seoses istukile tõusmise, roomamise ja kõndimisega.

Lapse magamistoas räägivad eksperdid une olulisusest ning annavad praktilist nõu, kuidas voodirežiim ning õige asjade paiknemine aitavad kindlustada lapsele täisväärtusliku öise une.  

Spetsiaalsete prillide abil on võimalik vaadata maailma läbi vastsündinud lapse silmade ning teada saada, kuidas aitab uni magamise ajal ajust välja sorteerida informatsiooni ja kogemused, mida laps on päeva jooksul saanud.

Lastevanemate tuuri ajal on laste jaoks telgis loodud eraldi ala, kus meelelahutuse eest hoolitsevad professionaalsed lapsehoidjad. 

Üritused toimuvad

17-19. juulil Tallinnas, Ülemiste Rimi parklas, aadressil  Suur-Sõjamäe 4

24-26. juulil Tartus, Tartu Rimi parklas, aadressil Rebase 10

31.juuli-2. august Pärnus, Kaubamajaka parklas, aadressil Papiniidu 8/10

Lahtioleku aeg: 11.00 - 17.00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles