Taanlased panid maja kõndima

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõndiv maja.
Kõndiv maja. Foto: N55

Taani kunstnike ühendus N55 ehitas mustlaselu igatsevatele inimestele mõeldes kuue jalaga maja, mis suudab kõndida 60 meetrit tunnis.

Integreeritud mööbliga maja on mõeldud kuni neljale inimesele. Elanike igapäevase energiavarustuse tagavad päikesepaneelid ja väike tuulegeneraator. Lisaks on olemas süsteem vihmavee kogumiseks ja vee soojendamiseks päikesekiirguse abil. Tualetijäätmed kompostitakse. Nii ei tule maja ühendada ühegi välise kommunikatsiooniga ja ta saab vabalt mööda maailma ringi jalutada.

Tegelikult pole maja mõte vaid inimeste reisikire rahuldamises, liikuv elamu võib kasulikuks osutuda näiteks suurvee ajal või mõne muu looduskatastroofi puhul.

Raputamist elanikud kartma ei pea, sest maja kuuest jalast liigub korraga vaid kolm, ülejäänud seisavad kindlalt maa peal.

Oma vaimusilmas näevad kunstnikud, et kõndivatest majadest saavad koguni kõndivad külad ja kadumise äärel mustlaskultuur saab sisse uue hoo.

Vaata kõndiva maja esimesi samme siit.

Kõndiv maja

Kõrgus: 3,5 meetrit

Laius: 3,5 meetrit

Pikkus: 3,72 meetrit

Kaal: 1200 kilogrammi

Maksimumkiirus: 60 meetrit tunnis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles