Arstide väljaränne – 60 arsti otsib tööd välismaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: PM

Ebakindlus tuleviku ees paneb eelkõige noorarste järjest enam vaatama välismaa haiglate poole - arstide väljaränne vaibus «headel aegadel», kuid hoogustus taas läinud aasta teises pooles ning selle aasta seisuga soovib Eestist lahkuda 60 arsti, kirjutab Tuuli Koch ajalehes Postimees.

Pärast uue töölepinguseaduse jõustumist tuli kõigi arstide-õdede kindlustunnet haavav hoiatusteade Põhja-Eesti Regionaalhaiglast, kus seaduse jõustumise päeval said koondamisteate 26 õde ja hooldustöötajat.

Läinud aasta esimesel poolel võtsid tervishoiuametist välismaal töötamise tõendi välja kokku 70 arsti, neist 15 hambaarsti. Eilse seisuga on sel aastal sama teed läinud 60 arsti, neist üheksa hambaarsti.

Pärnu haigla juht Urmas Sule tunnistas, et arstide lahkumise risk on kogu aeg üleval. «Vahepeal oli trendiks see, et väga paljud arstid hakkasid minema välismaale residentuuri, ja kuna arstid on euroliidus väga atraktiivne tööjõud, siis on meie noortel arstidel lihtne oma tööd ja elu alustada välismaal,» tõdes Sule.

Lahkujate probleemi on püüdnud lisaks Pärnu haiglale ennetada ka näiteks Lõuna-Eesti haigla, mis on viimased viis aastat panustanud sellele, et Võru külje all mändide all paiknev raviasutus oleks atraktiivne just residentide seas. Neile on loodud eraldi pansionaat ning sügisest oodatakse haiglasse kahte noort kirurgi.

«Täna on Eestis ja kogu maailmas seis selline, et arst on vabakutseline enese oskuste ja kunsti müüja. Kui kunagi arvati, et arst peab elama haigla lähedal, siis täna see üldhaiglate puhul paika ei pea ja arstid valivad töökoha, kus neile tingimused kõige sobilikumad,» tõdes haigla peaarst Rein Kermes ning rõõmustas, et äraminekumõtteid ei ole majast tema kõrvu kostunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles