Sääste on igal teisel inimesel

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Finantsinspektsiooni tellimusel läbi viidud tarbijauuringust selgus, et sääste on igal teisel inimesel ehk 47 protsendil uuringu raames küsitletutest.



Uuringufirma Faktum & Ariko küsitles mai lõpus 700 inimest vanuses 19-65 aastat, kes on kasutanud vähemalt kahte finantsteenust. Ootuspäraselt on vanematel inimestel sääste rohkem kui noorematel, kirjutab inspektsiooni tarbijaveeb

minuraha.ee.

Ligikaudu kolmandik inimestest arvab, et tal peaks võimalusel olema tagavaraks ühe-kahe kuupalga suurune summa. Teine kolmandik peab mõistlikuks 3-6 kuupalga ja kolmas kolmandik vähemalt kuue kuu teenistuse ulatuses sääste. Suuremate summade eelistus kasvab koos vanusega.

Uuringu kaudu võrreldi muu hulgas inimeste tänaseid hoiakuid 2006. aastal läbi viidud analoogse uuringu tulemustega. 2006. aastal säästeti peamiselt kindlateks sihtotstarbelisteks kuludeks, näiteks kodumasinate, sisustuse, tarbekaupade ostuks või reisimiseks. Täna säästetakse aga eelkõige mustadeks päevadeks ja lihtsalt igaks juhuks.

Tähtajalisele hoiusele kavatseb lähema aasta sees raha kas kindlasti või väga suure tõenäosusega paigutada ligikaudu iga neljas inimene ehk 28 protsenti küsitletutest. Aktsiaid või fondiosakuid on aga tõenäoliselt kavas lähiaastal osta ainult 3 protsendil küsitletutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles