Eesti tarbekaubad on euroliidu uusliikmete seas ühed kallimad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tarbekaubad on euroliidu keskmisest küll madalamad, kuid riided siiski kallimad.
Eesti tarbekaubad on euroliidu keskmisest küll madalamad, kuid riided siiski kallimad. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eurostati tarbijahindade indeksi kohaselt olid Eesti tarbekaubad euroliidu keskmisest küll odavamad, kuid pärast 2004. aastat ühendusega liitunud riikide võrdluses ühed kallimad.


Eesti on Küprose, Sloveenia ja Malta järel 2004. ja 2007. aastal ELiga liitunud riikidest kalleim maa, selgub eile avaldatud Euroopa Liidu statistikaameti Eurostati raportist.

Kui Küproses on hinnatase võrreldes euroliidu keskmisega kümme, Sloveenias 17 ja Maltas 22 protsenti odavam, siis Eurostati teatel moodutab Eesti tarbijahindade keskmine euroliidu keskmisest 77 protsenti.

Ühenduse liikmesriikidest on kõige kallimad hinnad Taanis, kus tarbekaubad on 41 protsenti euroliidu keskmistest hindadest kallimad. Iirimaal on hinnad 27 ja Soomes 25 protseni keskmisest kallimad.

Kõige odavamad hinnad on Bulgaarias, kus hinnatase on euroliidu keskmisega võrreldes ligi poole odavam (49 protsenti tarbijahindade üldisest tasemest odavam). Bulgaariale järgnevad Rumeenia (38 protsenti), Leedus (33 protsenti) ja Poola (31 protsenti).

Eesti lähiriikidest on hinnad Rootsis euroliidu keskmisest 14 protsendi kallimad ja Lätis 25 protsenti odavamad. Suuriikidest on Ühendkuningriigis hinnad ühe protsendi võrra keskmisest odavamad, kuid Saksamaal nelja ja Prantsusmaal 11 protsendi võrra euroliidu keskmisest kallimad. 

Bulgaaria ja Taani toidukaupade ning mittealkohoolsete jookide keskmise hinnataseme vahe oli möödunud aastal 80 protsenti. Hinnad Eestis olid selles kategoorias euroliidu keskmisest 13 protsendi võrra odavamad, kuid Bulgaaria hinnatasemest 20 protsenti kallimad.

Alkohoolsed joogid ja tubakatooted on kõige soodsamad Rumeenias ja kõige kallimad Iirimaal (vahe 123 protsenti). Samad tooted Eestis on Euroopa Liidu keskmisest aga 16 protsenti odavamad, kuid Rumeenia hindadest 13 protsenti kallimad.

Riided on kõige odavamad Ühendkuningriigis ja kõige kallimad Soomes (vahe 40 protsenti). Eesti ületavad riiete hinnad aga kaheksa protsendiga ühenduse keskmise.

Elektroonikaseadmed olid samuti kõige odavamad Ühendkuningriigis ja kõige kallimad Maltal (vahe 40 protsenti). Eestis on hinnad aga nelja protsendi võrra euroliidu keskmisest odavamad, ületades Ühendkuningriigi hinnataseme kümne protsendiga.

Transpordivahendid olid kõige odavamad Rumeenias ning kõige kallimad Taanis (vahe 90 protsenti). Eesti hinnad jäävad ELi keskmisele alla 12 protsendiga, kuid vahe Rumeeniaga on seejuures neli protsenti.

Restoranide ja hotellide hinnad on kõige soodsamad Bulgaarias ja kõige kallimad Taanis (vahe 111 protsenti). Eesti hinnad on 19 protsenti euroliidu keskmisest odavamad, kui 41 protsenti kallimad kui Bulgaarias. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles