Samast soost vanema ülekaalulisus tõstab rasvumise riski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline noormees.
Ülekaaluline noormees. Foto: Alexandre Meneghini/AP
Briti uurijad leidsid, et naiste ülekaalulisuse riski suurendab rasvunud ema, meeste kehakaal kipub aga kontrolli alt väljuma siis, kui ülekaalus on isa.

Uuringus vaadeldi 226 perekonda ja sellest selgub, et vastassoost vanema ülekaal laste rasvumisriski ei suurenda, vahendab Healthday.

Samast soost lapsevanema kehakaal mõjutab eriti tugevalt naisi – kui ema on rasvunud, on seda keskmisest kümme korda suurema tõenäosusega ka tütar. Isade ja poegade puhul oli seos nõrgem – rasvunud isade pojad kaldusid suurde ülekaalu keskmisest kuus korda sagedamini.

Plymouthis asuva Peninsula meditsiinikooli uurijate sõnul pole nende avastuse põhjuseks ilmselt mitte geenid, vaid käitumismustrid.

Uurimisrühma juhtinud professor Terry Wilkin ütles, et avastus ei haaku rasvumise vastu praegu tehtava ennetustööga. «Me peaksime sihikule võtma lapsevanemad, aga siiani pole me seda teinud,» tõdes Wilkin.

Uuringutulemused ilmusid ajakirjas International Journal of Obesity.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles