Tarbijate teenuseteadlikkus üha paraneb

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed saavad omavahel asjad selgeks räägitud ilma, et peaks tarbijakaitse poole pöörduma.
Inimesed saavad omavahel asjad selgeks räägitud ilma, et peaks tarbijakaitse poole pöörduma. Foto: AFP / Scanpix

Tarbijad on oma teenusevalikutes teadlikumaks muutunud ja lahendavad tihti probleemid teenuse pakkujaga tarbijakaitse poole pöördumata.

«Kui varasematel aastatel on näiteks iluteeninduse peale ikka mõningaid kaebuseid tulnud, kus ei olda rahul juuksuri või kosmeetiku tegevuse tulemusega, siis sellel aastal neid saabunud ei ole,» rääkis Kadri Kauksi tarbijakaitseameti avalike suhete osakonnast Postimees.ee'le.

Üldiselt tundub, et tarbijad on oma õigustest teadlikumad ning jõuavad ise teenusepakkujaga kokkuleppele, mistõttu pole neil otsest vajadust tarbijakaitseametisse pöörduda. Tavaliselt on teenusepakkuja olnud valmis pakkuma kompromissi - kas hüvitada kahju kinkekaardi või muu teenuse näol, lisas Kauksi.

Juuksurisalongi Salon+ müügisekretäri Kristiina Vildi sõnul on juuksuris tavaliselt nii, et inimesed ütlevad kohe välja, kui neile midagi ei meeldi. Sellisel juhul teeb juuksur lihtsalt soengu ümber. Ümber tehakse töö sel juhul, kui teenuse pakkuja on olnud ebakompetentne või kui juuksur pole lihtsalt kliendi soovist aru saanud. Üldiselt lahenevad need probleemid ikkagi salongis ja selliseid juhuseid, kus tõesti absoluutselt rahul ei olda, on vähe.

«Kui üldiselt teenustest rääkida, siis selle aasta esimesel poolel on kõige enam kaevatud internetikaubanduse peale. Internetikaubanduse ning sellega seonduva kohta tehti ka hulga järelepärimisi ning ka infotelefonile vastajatel tuli selles küsimuses tarbijaid rohkelt nõustada,» tõi Kauksi välja.

«Rohkem küsitakse ka jalatsite, rõivaste ning muude tekstiilitoodete kohta - seda võib öelda nii kirjalike kaebuste kui ka järelepärimiste järgi,» ütles Kauksi.

2009. aasta esimese poolaasta põhjal võib öelda, et kõige rohkem kaebuseid tuleb mitte teenuste, vaid just kaupade, eriti tehnikakaupade kohta, olgu nendeks siis arvutid, telefonid või kodumasinad.

Eelmisel aastal esitati tarbijakaitseametile kokku 2164 avaldust, millest lahendati 1957. Tarbijakaitseameti lahendatud avaldustest 207 edastati tarbijakaebuste komisjonile. Teistele asutustele edastati vastavalt pädevusele 7 avaldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles