Finantsinspektsioon: pangal on õigus seadusest rangemaid reegleid kehtestada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Malmstein.
Raul Malmstein. Foto: Liis Treimann

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein ütles, et Swedbank on ilmselt kehtestanud seadusest rangemad sisereeglid, mille alusel nõutakse allkirjaga dokumenti täisealiseks saanud inimeselt ka siis, kui tal on veel kehtiv nn lapse dokument, millel on allkirja asemel kolm rukkilille.

Postimees.ee kirjutas, et Swedbank ei lasknud aprillis täisealiseks saanud noormehel teha oma kontol enam tehinguid, sest tema passis ja ID-kaardis ei ole allkirja. Lõpuks pidi nooruk suurendama internetipangas sularaha väljavõtmise limiiti ja ülekande tegemise asemel rahatähed kotis teise panka viima.

«Pangal võib olla õigus nõuda, eriti kui inimene saab täisealiseks, et inimene vormistaks endale allkirjaga dokumendi ja saaks sellega täieliku kontrolli oma konto üle. See on panga poolt küll väga range seadusetõlgendus, kuid see on üldiselt tehtud inimeste turvalisuse huvides, kindlasti mitte pahatahtliku poliitikaga,» sõnas Malmstein.

«See on panga õigus kehtestada sisekord, et kliendi allkiri tuleb läbi isikut tõendava dokumendi. Mitte, et ta hakkab ise võtma allkirjanäidist ja hiljem tuleb isik dokumendiga, kus võib-olla on teistsugune allkiri,» tõi ta näite.

«Seadusandlik regulatsioon - eriti rahapesu tõkestamise seaduse valguses - on isiku samasuse tuvastamise osas läinud väga rangeks ja antud juhul ilmselt Swedbank on selle enda jaoks veel eriti rangeks teinud. Formaal-juriidiliselt ei ole meil panga sellisele käitumisele midagi ette heita, et nad teevad oma sisereegleid rangemaks, kui seaduslik keskkond seda eeldaks,» märkis finantsinspektsiooni juht.

«Meie soovitus on inimestele, kes saavad täisealiseks, vormistada endale piisavalt kiiresti allkirjadega dokumendid, siis selliseid probleeme ei teki. Reisidokumendina ilma allkirjata pass küll kehtib, aga kus on vajadus isiku samasuse tuvastamiseks - näiteks pangas finantstehingute puhul, siis võib pank tõesti esitada täiendavaid nõudeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles