Teeme ka lastele eelarve mõiste selgeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Lapsevanem võiks seada eesmärgiks õpetada oma lapsi kulutusi planeerima. Saadud taskurahaga ei tasu ju kohe poodi tormata ja kõike ihaldusväärset osta, enne seda võiks veidi aru pidada, soovitab finantsinspektsiooni tarbijahariduse projektijuht Leonore Riitsalu.

Mida mul on vaja osta? Kui kauaks peab mul olemasolevast rahast jätkuma? Tähtis on õpetada vahet tegema soovidel ja vajadustel.

Kõige lihtsam on alustada planeerimist isikliku eelarve koostamisest – pane kirja kindla ajavahemiku tulud ja kulud. Nii tekib kohe selge pilt, palju on võimalik kulutada.

Eelarve aitab läbi mõelda, palju oleks mõne hinnalisema asja ostuks võimalik raha kokku hoida.

Teine noorte jaoks oluline teema on pangakaardi ja sellega kaasas käiva PIN-koodi turvaline kasutamine. Mingil juhul ei tohi oma koode teistele öelda ega kanda koos kaardiga rahakotis kaasas.

Samuti peab automaadist raha välja võttes või poes kaardiga tasumisel oma koodi teiste eest varjama.

Ettevaatlik peab olema ka e-kirjadega, mis küsivad isikuandmeid või koode. Selliseid kirju saadavad suure tõenäosusega petturid.

Lapsele tuleb selgitada, miks on oluline näiteks deebetkaardi valimisel võtta mitu pakkumist ja neid omavahel võrrelda ning pangast lisainfot küsida. Selgitama peab sedagi, miks on oluline finantsteenuste kõikidest tingimustest enne lepingu allkirjastamist aru saada.

Erinevad pangad ja kindlustusseltsid pakuvad sarnase nimega tooteid erinevatel tingimustel. Oluline on leida oma vajadustele kõige paremini vastav teenus.

Pakkumiste võtmine ja võrdlemine võtab küll aega, kuid võib säästa raha ning vältida arusaamatusi.

Lisainfot otsi siit:

  • www.minuraha.ee
  • Eelarvet aitab koostada tarbijaveebi pere-eelarve vorm aadressil minuraha.ee/pere-eelarve
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles