Uuring: sportlikel noortel on parem uni

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christoph Wilhelm/zefa/Corbis
Šveitsi uurijad leidsid kinnitust arvamusele, et spordiga tegelemine parandab une kvaliteeti ja vähendab koolitundides keskendumisraskusi.

Uuringus vaadeldi 434 teismelist, kes pidasid ühe nädala jooksul oma päevaseid tegevusi ja und puudutavat päevikut, kirjutab Healthday.

258 uuringus osalenud noort olid spordile tõsisemalt pühendunud, tehes nädalas 17,5 tundi trenni, 176 osalejat treenisid aga 4,5 tundi.

Selgus, et noored sportlased ärkasid öösiti harvem üles, tundsid end päeva jooksul energilisemalt ja suutsid paremini keskenduda kui nende vähem trenni tegevad eakaaslased.

Baseli ülikooli psühhiaatriahaigla uurijad teatasid tulemusi kommenteerides, et spordiga tõsisemalt tegemine tagab nende avastuse põhjal parema une, vähendab päevast väsimust ja suurendab keskendumisvõimet.

Uneuuringutega tegelev doktor David Rapoport lisas, et spordiga tegelemist ei saa siiski nende positiivsete mõjude ainsaks põhjuseks lugeda. Ta rõhutas, et spordiga tegelevad noored võivad teistest paremini magada ka seetõttu, et neil on selleks psühholoogilised eelsoodumused või siis keskmisest parem enesedistsipliin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles