Teiste rahakotis sorimist võimaldav portaal pole seadusega kooskõlas

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Uus ASile Krediidinfo kuuluv veebiportaal E-Seif võimaldab igal huvilisel nõutada infot ükskõik kelle maksehäirete kohta, kuid andmekaitseinspektsiooni hinnangul on teenuse juures seadusega vastukäivaid konarusi.


Andmekaitseinspektsiooni järelevalvedirektor Taago Pähkeli sõnul peab isikuandmete avaldaja andmekaitseseaduse järgi tuvastama kolmanda isiku õigustatud huvi olemasolu, kõnealuses portaalis seda aga keegi ei kontrolli, kirjutab Õhtuleht.

ASi Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger tunnistas, et õigustatud huvi tuvastamine on usalduse asi: inimene kinnitab ju kasutajalepingut sõlmides, et huvi on sihipärane, kuid kas see ka õige on, saab selgeks, kui keegi kaebama tuleb.

Võõras rahakotis sorimine on tasuline ning kuigi ülevaade iseeneda maksehäiretest on tasuta, peab enda kohta tehtud päringute kohta info saamiseks samuti maksma, kuigi Taago Pähkli sõnul peaks seaduse järgi enda kohta kõik andmed tasuta saama.

Krediidinfo asedirektori sõnul võidakse andmete kättesaadavust veel muuta, kuid andmekaitseinspektsioon plaanib uue portaali igal juhul põhjalikult käsile võtta ning teha vajalikud ettekirjutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles