Lapsed kulutavad järjest rohkem taskuraha

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kuigi tänavu kulutasid lapsed taskuraha samas suurusjärgus nagu aastal 2004, on laste arv vahepeal vähenenud ning iga lapse kulutatav rahasumma suurenenud.

TNS Emori andmetel kulutasid 6-14-aastased lapsed tänavu 300-330 miljonit krooni, mis on võrreldav 2004. aastaga.

Viimase paari aasta jooksul on aga iga lapse kulutatav summa kasvanud, sest 6-14-aastaste laste arv väheneb jätkuvalt. Võrreldes näiteks aastatuhande algusega on 2007. aastal Eestis 6-14-aastaseid lapsi koguni 60 000 võrra vähem.

Summa suurusjärk, mida lapsed vanemate kaudu mõjutavad, on Eesti elatustaseme kasvades kahtlemata järjest suurem, ulatudes mitme miljardi kroonini, märgib uuringufirma.

Taskuraha saab 90 protsenti lastest. Nooremate seas on kulutajate osakaal veidi väiksem, suuremate seas saab taskuraha pea iga laps.

Keskmine taskurahasumma nädalas on paari aasta jooksul kasvanud 37 kroonilt 45 kroonini, vanematel lastel on see keskmiselt 60 krooni. Veidi väiksem on taskuraha maapiirkondades ja mitte-eesti lastel.

Eelistused raha kulutamise osas pole aastatega eriti muutunud. Kõige enam kulutavad lapsed söödavale-joodavale ja eelkõige maiustustele.

Kolm last neljast ostab maiustusi, soolaseid snäkke ostab iga kolmas. Kõige maiamad on eesti rahvusest ja vanemad, 12-14-aastased lapsed. Teistest rahvustest lapsed ostavad eestlastest rohkem pähkleid ja seemneid.

Söödava kõrvalt kulub raha veel kinopiletitele, mänguasjadele, riietele ja ehetele. Oma mobiiliarved maksab ise väga väike hulk lapsi, 5 protsenti kõigist 12-14-aastastest lastest. Tõenäoliselt maksavad lapse mobiiliarved kinni vanemad.

On ka neid lapsi, kes panevad raha tallele suurema ostu jaoks. Keskmiselt iga kolmas laps kogub raha, poisid veidi suurema tõenäosusega kui tüdrukud. Raha koguvate laste osakaal on paari aasta jooksul veidi kahanenud.

TNS Emor kogus andemed taskurahakasutuse kohta omnibuss-uuringu raames tänavu sügisel. Uuringule vastas 360 last vanuses 6-14 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles