Hambaarstitoolilt võib lahkuda allergiahooga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarsti juures..
Hambaarsti juures.. Foto: Margus Ansu.

Kuigi kõik hambaravis kasutatavad materjalid on allergia suhtes testitud ehk hüpoallergeensed, võivad paljud neist põhjustada ülitundlikkust nii patsientidel kui ka personalil.


Üks peamisi allergiatekitajaid stomatoloogias on äravõetavate proteeside valmistamisel kasutatav akrüülplastmass ning CityMedi hambaarsti Meeme Mõttuse andmetel on patsientidel esinenud ka selliseid allergiareaktsioone, mis avalduvad üle keha lööbena, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee.

Akrüül ei tekita allergiat mitte ainult patsientidel, vaid ka personalil, eelkõige hambatehnikutel, kes sellega sageli kokku puutuvad.

TÜ stomatoloogiakliiniku juhataja Taavo Seedre sõnul ei ole allergia stomatoloogias siiski sage probleem, sest süljeerituse tõttu on suu limaskest kogu aeg niiske ja seega on allergeeni kokkupuude limaskestaga peaaegu olematu.

Näiteks kui inimesele, kes niklist kõrvarõngaid kanda ei saa, pannakse suhu niklisisaldusega breketid, siis suus tal allergia ei avaldu.

Metalliallergiat tekitavad korrosioon ja selle produktid ning kui patsient on hammaste ravimisel kasutatud metallisulamite vastu allergiline, tuleb aine ümber vahetada vähem korrodeeruva materjali, näiteks kuldsulami või keraamika vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles