Kasulik porgandimahl ja tema biobakterid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Värsketest porganditest valmistatud porgandimahl on kõige tervislikum. Juurvili puhastatakse, pestakse hoolikalt ja riivitakse tihedal riivil. Saadud mass kallatakse sõelale ja puulusikaga pressitakse mahl massist välja.

Valmis mahlale võib lisada sidrunist pressitud mahla ja veidi suhkrut. Porgandid võib purustada ka köögikombainis. Samuti saab maitsva mahla valmistada mahlapressiga, kirjutab Karin Hansson Virumaa Teatajas.

Klaas porgandimahla või mehu sisaldab biobaktereid, mis ergutavad seedimist ja annavad näole päevitunud jume. Mahlas sisalduvad biobakterid meenutavad oma koostiselt jogurtibaktereid, kuid ei läbi kuumtöötlemist, mistõttu säilib mahla naturaalne maitse.

Lisaks biobakteritele on porgandimahlas vereloomet parandavat rauda, kaltsiumi ja beetakaroteeni. Mahetootena kasvatatud porganditest valmistatud mahl on meeldivalt oranž ja selles on säilinud juurikale omane magus maitse, sest porgand sisaldab kolme sorti suhkruid. Biobakterid annavad mahlale iseloomuliku maitse, lõhna ja värskuse.

Porgandimahl on väga vitamiinirikas. Sisaldades rohkesti A- ja D-grupi vitamiine, aitab see ennetada rahhiiti ja osteoporoosi, parandada nägemist.

Porgandimahl sobib hästi hommikueine kõrvale, siiski ei maksa lastele mahla üleliia pakkuda, sest eriti väikelastel võib porgandimahla või -mehu tarbimine raskendada maksa tööd.

Porgandimahl kui ravim

Porgandimahl sisaldab toitaineid ja biobaktereid, mis lõhustavad hästi rasvu. Seetõttu soovitatakse mahla juua nii ülekaalulistel kui ka nendel, kellel on probleeme kõhukinnisusega. Beetakaroteen mahla koostises parandab organismi vastupanuvõimet viirushaigustele, tugevdab maoseinu ja kiirendab seedimist.

Rahvameditsiin on porgandimahla soovitanud nendele, kellel on soodumus kasvajate tekkeks.

Klaas porgandimahla hommikueine kõrvale annab neli korda rohkem vitamiine kui mõni tsitrusviljast pressitud mahl. Ettevaatlikumad peaksid olema need, kellel on esinenud südameinfarkti, sest liigne porgandimahla tarbimine kiirendab südame tööd.

Termo- ja kuumtöötlus vähendab porgandimahla toitainesisaldust ning osa vajalikest biobakteritest võivad hävida kõrgel temperatuuril. Kuigi beetakaroteen säilib ka kuivatatud ja külmutatud porgandites, on siiski värsketest pressitud mahl kõige parem.

Biobakterite omadused

Porgandimahla valmistamisel on soovitatav arvestada sellega, et mahla jääks osa viljalihast, milles säilinud biobakterid tagavad mahla õige konsistentsi ja värvuse, parandavad seedimise mikrofloorat ja loovad ebasoodsa keskkonna halbadele bakteritele. Biobakterite osakaalu mahlas on võimalik hinnata.

Kui klaas mahla sisaldab viljaliha, siis on biobakterite osakaal mahlas kõrgem ja organism omastab need kiiresti. Porgandimahla joomisel hävitavad biobakterid mikroobid ka teie suuõõnest ja tugevdavad hambaid.

Porgandimahl ei jää oma kasulikelt omadustelt maha tomati- või viinamarjamahlast. Värske mahl, mis sisaldab rohkesti kaltsiumi, tagab tugevad luud ja küüned ning soodustab beetakaroteeni kiiret imendumist. Rahvasuus on porgandimahla nimetatud ka tervistavaks imejoogiks, mis hävitavat organismis kõik viirused.

Bakterid maos ja biobakterid porgandimahlas tagavad üheskoos maomahla parema erituse ja kergendavad seedimist. Ütleb vanarahva tarkuski, et porgandimahl on hea puhituste vastu.

Enamasti ei sisalda kodumaised mahlad säilitusaineid, mistõttu tuleks säilitustingimusi ja realiseerimiskuupäeva kindlasti hoolikalt jälgida. Mahlapudelit hoida hoolikalt suletuna külmikus. Seega, hea jume ja reipa tunde tagab porgandimahl.

Artiklis kasutatud materjalid: Teet Hannas «Mahlade tervistavad omadused» (Tallinn 1999. a); Aive Luigela «Porgand tervisele» (Tallinn 1998.a)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles