Skype leevendab arstidepõuda

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi radioloog Anu Leht on üks neist, kes radioloogiateenistuse arstide toas uuringutele vastuseid kirjutab. «Valgast saame neid iga päev 7–12. Me jaotame töö oma arstide vahel ära ja see ei ole väga suur lisakoormus,» ütleb ta.
Tartu Ülikooli kliinikumi radioloog Anu Leht on üks neist, kes radioloogiateenistuse arstide toas uuringutele vastuseid kirjutab. «Valgast saame neid iga päev 7–12. Me jaotame töö oma arstide vahel ära ja see ei ole väga suur lisakoormus,» ütleb ta. Foto: Margus Ansu

Moodsa aja telemeditsiinilised võimalused leevendavad Valga meditsiinipersonali nappust, sest patsiendi uuringutelt saadud infot on tänapäeval võimalik liigutada ka bittide ja baitidega.

Valga haigla juhataja Riho Tapfer annab endale aru, et Tartust 100 kilomeetrit lõuna pool asumine ja arstide nappus panevad haigla arengule nii mõneski mõttes piirangu peale. Samas kõneldakse üha rohkem sellest, et igas üldhaiglas peab olema oma kompuutertomograaf.

Poolteist aastat tagasi sõlmitud koostööleping Valga haigla ja Tartu Ülikooli kliinikumi vahel annab hea vundamendi uute võimaluste otsimiseks. Niisuguste, kus vahemaadest hoolimata saaks kvaliteetset tervihoiuteenust pakkuda ka kaugemas nurgas.

Pildipank Tartus

Valga haigla vastmuretsetud kompuutertomograaf on ühendatud kliinikumi tervishoiupildi arhiiviga – kõik Valgas tehtud pildid salvestatakse Tartus. Riho Tapfer tunnistab, et töömaht on neil nüüd tuntavalt kasvanud ja spetsialistide abi kulub hädasti ära.

«Oleme lahendanud olukorra nii, et pärast meie meditsiinitehnikute läbi viidud uuringut koostavad sellele vastuse Tartu Ülikooli kliinikumi radioloogid,» räägib Tapfer. «Nii pääseme siin Valgas olevast arstipuudusest vähemalt ühe segmendi ulatuses.»

Valga kompuutertomograafia kabineti ja Tartu Ülikooli kliinikumi vahel on aga ka Skype’i telefoniliin ning nii saab konsultatsioone neti vahendusel anda ka reaalajas.

Tartu Ülikooli kliinikumi ülemarst Margus Ulst hindab kõrgelt Riho Tapferi entusiasmi uute asjade juurutamisel: «Valgast tuleb umbes 2000 uuringut aastas. See ei ole väga suur kogus kliinikumi mastaabiga võrreldes. Küll on aga kiire ja kõrgetasemelise konsultatsiooni saamise võimalus Valgale suur samm edasi.»

Kliinikumi ülemarst lisab, et nende pildipank pakub arhiveerimisteenust ka Võrus asuvale Lõuna-Eesti haiglale, kus ei ole küll veel oma kompuutertomograafi, kust aga tulevad röntgenipildi failid. Kui patsient suunatakse Võrust Tartusse, ei ole Tartus enam tarvidust uut pilti teha.

Samuti puudutab uudis Ida-Viru haiglat. «Ka nende pildid salvestuvad meie pildipanka ja me saame aidata neid keerulisemate juhtumite konsulteerimisel,» märkis Ulst.

Võidavad kõik

Valga haigla juht Riho Tapfer nendib, et kuigi nad peavad Tartu arstide tarkuse eest maksma, on see suurepärane näide win-win-projektist.

«Kasu tõuseb mõlemale poolele, nii Tartu Ülikooli kliinikumile kui meie haiglale. Eriti patsientidele, kes pääsevad nüüd Tartusse uuringule sõidust, niisiis ligi 200-kilomeetrisest bussisõidust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles