Mõtestatud tekstiilikunst ehib ruumi ja üllatab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuritöötaja Kaja Sisask (vasakul) ning kunstnikud Tiina Puhkan ja Piret Valk näituse «Villased võsad, siidised salud» avamisel kultuurikeskuse teatrisaali fuajees.
Kultuuritöötaja Kaja Sisask (vasakul) ning kunstnikud Tiina Puhkan ja Piret Valk näituse «Villased võsad, siidised salud» avamisel kultuurikeskuse teatrisaali fuajees. Foto: Heino Käos / Valgamaalane

Valga kultuurikeskuse teatrisaali fuajee kahel korrusel esinevad näitusega «Villased võsad, siidised salud» Tallinna tekstiilikunstnikud Tiina Puhkan ja Piret Valk. Ruumi sisenenud satuvad siidile maalitud metsa, kus kaks seni nägemata moel kaunistatud sinelit.

Neil kunstnikel on huvi vanades aedades kasvavate puude saatuse ja iseloomu vastu, kirjutab Valgamaalane.

«Erutav on leida suurte puude vahelt kunagine allee või lagunenud kivikaare järgi endine terrass. Põnev on jälgida põhirütme, millised on kunagine aednik paika pannud, siis avastada uuemate omanike lisatud detaile ja vabatahtlikult siia elama asunud puhmaid. Üle kõige aga laotub kauni võsastumise võrk. Selline mitmekihiline maastik on mõjutanud meie tekstiile,» on kirjas näituse tutvustuses.

Kunstnikud annavad teada, et maalilisi vaateid kujutavate kangaste teostamiseks on kasutatud siidimaali, selle kihilisemaks muutmiseks aga viltimist ja tikkimist. Kihid lähevad üksteisest läbi ja samas elavad ka iseseisvat elu.

Nii võib mitme järjestikku rippuva õhulise kanga ees seistes imetleda iga kangast eraldi, võtta neid aga ka tervikliku teosena, kui märkad, et ühel kangal lõppevad puuoksad jätkuvad teisel. Saanud selle järje kätte, mõistad mõtet edasi arendada.

Omaette vaatamisväärsus on kaks sinelit, üks värviliseks tikitud, teine külluslikult ehitud kõikvõimalike metallist esemetega, nagu võtmed, lukud, võrud, klambrid, käekellad jms.

Kangad ripuvad ka akendel ja teisele korrusele viiva trepi seinal. Pikal sinisel villasel kangal on pärlitest tekst: «My love is like a blue blue rose.» Kolmel siidist lapitekil on autor teostanud väikese uinaku.

Näitus jääb Valka märtsi lõpuni.

Kunstnikud

Tiina Puhkan (snd 1965) on vabakutseline tekstiilikunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia tunnitasuline õppejõud.

Kunstimagister Piret Valk (snd 1973) on Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisaini osakonna erakorraline dotsent.

Mõlemad kunstnikud on esinenud personaalnäitustega üle Eesti. Nende ühisnäitus «Villased võsad, siidised salud» oli Toompea lossi kunstisaalis 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles