Vaid õigesti paigaldatud suitsuandurist on kasu

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuanduri paigaldamine.
Suitsuanduri paigaldamine. Foto: Liis Treimann

Kuigi juunis läbi viidud uuring näitab, et suitsuandurid on olemas rohkem kui pooltel küsitletutest, on jätkuvalt probleemiks andurite valesti paigaldamine,


räägib päästeameti tuleohutusjärelevalve valdkonna pressiesindaja Marek Simulman.



Kuidas suitsuandurit õigesti paigaldada?


Toa keskele, lambist ja ventilatsioonist vähemalt poole meetri kaugusele.


Esmalt tuleks suitsuandur paigaldada tubasid eraldavasse koridori, seejärel magamistoa ja lisakaitseks ka ülejäänud eluruumide lakke.



Kööki ei ole mõtet suitsuandurit panna, kuna seal hakkab andur toidu valmistamise peale tööle.



Kindlasti tuleb lugeda tootja poolt kaasa pandud kasutusjuhendit ja täpselt selle järgi tegutseda. Teada võiks sedagi, et anduriga kaasas olev patarei tuleb kilest eemaldada ja anduriga ühendada, muidu ei hakka andur tööle.



Anduri alus tuleb paigaldada lakke, kasutades komplekti kuuluvaid kruvisid ja tüübleid. Kahepoolne teip pole kohe kindlasti hea lahendus – lae viimistlus on erinev ja andur ei pruugi seal püsida. Andur tuleb paigaldada nii, nagu ütleb kasutusjuhend.



Kuidas arvestada välja, mitu suitsuandurit peab elamispinnal kokku olema?


Majad ja korterid on väga erineva planeeringuga. Üldiselt on nii, et üks andur toimib


60 m² suuruses ruumis, kus ei ole seinu. Selliseid ruume pole aga palju.



Seega meie soovitus on, et igas eluruumis oleks üks andur – see on ideaalne. Kui on väike korter, siis tuleb andur paigaldada korteri keskele – kohta, mis on kõikide eluruumidega ühenduses (tavaliselt esik).



Kuidas käituda, kui kuuled naabri korterist suitsuanduri häiresignaali?


Naabri korterist häiresignaali kuuldes võiks esmalt uurida, mis täpselt toimub. Võimalusel helistada naabrile või minna ukse taha. Kui keegi ei vasta, siis helistada viivitamatult numbril 112.



Aga kui ärkan ise öösel suitsuanduri signaali peale üles?


Uurida, milles asi ja kas on tegu tulekahjuga.


Kui on, siis helistada numbril 112 ja samal ajal, kui võimalik, võtta ise midagi tule kustutamiseks ning inimeste, lemmikloomade ja vara päästmiseks ette. Samuti tuleks teavitada naabreid.



Suitsuandur ise ju tuld kustutada ei aita. Mis peaks igas hoolivas majapidamises tule vastu võitlemiseks olemas olema?


Majapidamises peaks olema üks 6 kg tulekustuti, samuti tulekustutustekk.



Kordame üle, kuidas ja kes võib suitsuanduri olemasolu kontrollima tulla?


Andureid kontrollivad päästetöötajad, kes kannavad päästeteenistuse vormi, kellel on ette näidata töötõend ja kes on oma käigust korteriühistu kaudu varem ette teatanud.



Kui on isiku tuvastamisel kahtlus, siis võib helistada numbril 1524 ja öelda päästeteenistuja nimi operaatorile. Tema kontrollib, kas isik töötab päästeteenistuses.



Kas eramajades, mis ei kuulu ühistutesse, käiakse ka suitsuandureid kontrollimas?


Kontrolli võidakse teostada hoonetüübist ja ühistu olemasolust sõltumata kõigis eluhoonetes.



Kuidas hindate praegust olukorda – kas suurem osa inimestest on juba suitsuanduri enda koju paigaldanud?


Juuni lõpus viidi läbi uuring, millest selgus, et andur on olemas rohkem kui pooltel küsitletutest.



Reidid, mis on nüüdseks toimunud, näitavad, et andurid on kontrollitutest enamikul olemas. Probleeme on siiski valesti paigaldamisega.



Kas suitsuandurit ostes võib sattuda ka sobimatu peale? Mille järgi teha kindlaks, et andur vastab nõuetele?


Anduril ja pakendil peab olema standardi tähistus EN 14604 ja CE. Lisaks peab tootel olema kaasas eestikeelne paigaldus- ja hooldusjuhend.



Kui olen anduri pannud lakke ja väldin igati tulekahju tekkimist, kas siis võin järgmised aastad rahulikult hingata või pean veel midagi tegema?


Suitsuandur ei väldi tulekahju tekkimist, vaid teavitab sellest varakult. Pärast paigaldust tuleb seadet hooldada ja kontrollida.



Täpsed juhised leiab seadmega kaasasolevast juhendist. Samuti oleks vajalik varustada kodu tulekustuti ning tulekustutustekiga, et oleks pärast anduri signaali ja reaalse ohu korral võimalik ise midagi kiiresti ette võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles