Homoseksuaalsetel noortel esineb rohkem söömishäireid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homoseksuaalsetel noortel esineb sagedamini söömishäireid
Homoseksuaalsetel noortel esineb sagedamini söömishäireid Foto: TORSTEN BLACKWOOD/AFP

Värske uuringu järgi esineb homo- ja biseksuaalsetel noortel keskmisest enam söömishäireid.

Uuringu jaoks kasutati 14 000 USA noorelt kogutud andmeid ning selle viisid läbi Harvardi ülikooli ja Bostoni lastehaigla asjatundjad. Osalejate vanus jäi vahemikku 12-23 eluaastat, kirjutab Reuters.

Selgus, et noortel, kes ütlesid end olevat homod, lesbid, biseksuaalsed või «suuremal määral heterod», esines soost sõltumata keskmisest enam söömishäireid – nad tunnistasid nii õgimishooge kui söödud toidu väljaoksendamist ja lahtistite kasutamist.

«Leidsime, et seksuaalvähemustesse kuuluvatel noortel on söömishäirete sümptomite osas selgelt ja murettekitavalt kõrgemad näitajad kui nende heteroseksuaalsetel eakaaslastel. See ilmneb juba 12-, 13- ja 14-aastaste noorte puhul,» sõnas uuringut juhtinud pediaatriaprofessor Bryn Austin.

Seksuaalvähemustesse kuuluvad tütarlapsed olid heteroseksuaalsetest eakaaslastest kaks korda suurema tõenäosusega viimase aasta jooksul vähemalt kord kuus õgimishoo läbi elanud. Heterote seas esines ka vähem oksendamist ja lahtistite kasutamist eesmärgiga kaalu langetada.

Homoseksuaalsed poisid kannatasid õgimishoogude käes heterotest seitse korda tõenäolisemalt ning oksendamist ja lahtisteid kuritarvitasid nad tervelt 12 korda sagedamini.

«Me teame, et homoseksuaalsed ja muudesse seksuaalvähemustesse kuuluvad noored on suure surve all,» sõnas Austin tulemusi põhjendades. Ta lisas, et sageli suhtuvad seksuaalvähemustesse kuuluvate noorte endi perekonnad neisse tõrjuvalt ning koolis on asi veelgi hullem.

«Selline isoleeritud ja ohvriseisund võivad noorele inimesele oma jälje jätta,» ütles pediaatriaprofessor. «Üks viis, kuidas see väljenduda võib, on haavatavus söömishäirete ja teiste stressiga seotud terviseprobleemide suhtes.»

Austin rõhutas, et kuna ühiskond suhtub seksuaalvähemustesse siiani diskrimineerivalt, on perekonna toetuse olemasolu noortele eriti oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles