Uus HIV-vaktsiin vähendas nakatumisriski kolmandiku võrra

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-test.
HIV-test. Foto: AFP / Scanpix

Eksperimentaalne kahest varasemast vaktsiinist valmistatud HI-viiruse vastane kaitsesüst vähendas katsealuste nakatumisriski umbes 30 protsendi võrra, andes teadlastele uue lootuse toimiva vaktsiini väljatöötamise suhtes.


Maailma suurima taolise vaktsiiniuuringu käigus vaktsineeriti 7 aasta jooksul 16 000 HIV-negatiivset Tai vabatahtlikku vanuses 18 kuni 30, kirjutab

BBC

.


Lisaks HI-viiruse vastase vaktsiini saanud vabatahtlikele sai samu palju katsealuseid ka platseebot, lisaks anti kõikidele nõu HIV ennetamise kohta.

Osalejaid testiti HIV suhtes iga kuue kuu tagant kolme aasta jooksul. Tulemused näitasid, et HI-viirusesse nakatumise risk vähenes vaktsineeritute puhul 31,2 protsenti. Platseebot saanud vabatahtlikest sai nakkuse 74 inimest ja vaktsineeritutest 51.

Katsetatud vaktsiin põhineb HIV B- ja E-tüvel, mida esineb kõige rohkem Tais, mitte C-tüvel, mis on domineeriv Aafrikas. Tegemist on Sanofi-Pasteuri ja San Francisco ettevõtte VaxGen vaktsiini kombinatsiooniga. Sanofi esindaja Chris Viehbacher ütles Reutersile, et suurimaks küsimuseks on nüüd, kuidas anda uuele vaktsiinile suurem kaitsevõime.

Meditsiiniajakirja Lancet toimetaja dr. Richard Horton ütles BBC'le, et see tulemus on väga julgustav. «Numbrid on väikesed ja erinevus võib tuleneda juhusest, kuid see tulemus on esimene positiivne uudis HIV-vaktsiini vallas viimase aastakümne jooksul,» ütles dr. Richard Horton.

USA rahvusliku allergia ja nakkushaiguste instituudi direktor Dr. Anthony Fauci ütles, et esmakordselt näitas eksperimentaalne HIV-vaktsiin mõningat võimet ennetada infektsiooni vaktsineeritud inimeste seas.

«Et paremini aru saada, kuidas see vaktsiin vähendas HI-viirusesse nakatumise riski, on seda vaja täiendavalt uurida, kuid see on kahtlemata julgustav areng,» ütles ta.

Samas märkis Fauci Reutersile, et tulemused ajasid teadlased segadusse, kuna inimestel, kes olid vaktsineeritud ja said sellest hoolimata HIV-nakkuse, oli veres sama palju viirust ning see kahjustas nende immuunsüsteemi sama palju kui neil HIV-positiivsetel, kes polnud vaktsineeritud. 

Uuringutulemusi tervitas ka Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja ÜRO aidsiagentuur UN/Aids. Maailmas on kokku umbes 33 miljonit HIV-positiivset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles