Toomas Vitsut: Eesti võiks elamuturul avastada Ameerikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut soovitab elamuturu stabiilsuse Eestis kindlustada USA pikaajalist kogemust eeskujuks võttes.

Vitsut kirjeldab oma veebilehel Ameerika Ühendriikide valitsuse aktiivset rolli elamupoliitikas ja seeläbi riigi sotsiaalse stabiilsuse kindlustamisel, teatas Tallinna linnavalitsuse esindaja.

«Meil valitseva lausliberalismi taustal tundub täiesti sotsiaaldemokraatlik, kuid on tõsiasi, et president F. D. Roosevelt algatas poliitika riigi osalemisest eluasemelaenude tagajana, riskide hajutajana ja heitliku turu stabiliseerijana ning seda on jätkanud ka hilisemad valitsused tänaseni,» kirjutab Vitsut.

Vitsut kirjeldab, et 1934. aastal võttis USA Kongress vastu elamuseaduse, et stabiliseerida ja tugevdada elamuturgu. Seadus pidi aitama võimalikult suurele arvule ameeriklastele teha kättesaadavaks elamuehitusressursid, kaitstes ühtlasi laenuvõtjaid riskide eest. 1938. aastal loodi seaduse alusel föderaalne eluasemelaenu assotsiatsioon, mis võimaldas inimestel oma kodu rajamiseks jõukohast laenu saada.

Nüüdseks on Vitsuti sõnul Ginnie Mae (GM) nime all tuntud asutus garanteerinud enam kui 2,6 triljoni dollari ulatuses eluasemelaene. Nagu Vitsut märkis, on see lubanud 33 miljonil perel, sealhulgas ka keskmise ja madalama sissetulekuga inimestel, rajada oma kodu.

«Lisaks riiklikule Ginnie Mae’le on Ameerikas veel mitmeid riigi poolt loodud ja tunnustatud erakapitali kaasavaid ettevõtteid, mis aitavad inimestel saada elamu ehitamiseks laenu ja jagada võetud riske laenu kindlustajana,» lisas Vitsut. «Nii on ühtlasi tagatud stabiilsus elamuturul, mis USAs pole ammu tunda saanud raske sotsiaalse hinnaga tagasilööke.» Vitsuti sõnul peaks Eesti paduliberaalide skaala järgi nägema USA valitsuse aktiivses eluasemepoliitikas vabaturu ja konkurentsi põhimõtete rikkumist.

Vitsuti arvates ei tarvitseks Eesti hakata Ameerikat avastama alles pärast enda kibedaid kogemusi, vaid võiks USA praktikat eeskujuks võttes ettenägelikult valmistuda ka võimalikeks raskemateks aegadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles