Pühitsetud leib tuleb sügisest koolisööklatesse

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolileiva reklaam.
Koolileiva reklaam. Foto: Leivaliit

Tartu Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurm pühitses rukkimaarjapäeva tähistamise osana koolileiva, mida hakkavad tuhanded õpilased sügisest õppeasutustes sööma.

Eesti Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul on liit juba aastaid soovinud õpilaste lõunalauale koolipiima kõrvale tuua koolileiva.

«Nüüd on meil välja valitud laste endi poolt kõige maitsvamaks tunnistatud tervislik rukkileib,» ütles Kimber täna Eesti põllumajandusmuuseumis Ülenurmel, kus värsket leiba esmaesitleti.

Kimber lubas, et uue õppeaasta algusest on koolileib õpilaste toidulaual.

Kaubamärk Koolileib on registreeritud Eesti Leivaliidu nimele, seda hakkavad tootma seitse leivaliitu kuuluvat tehast üle Eesti: Leibur, Fazer, Pere Leib, Lõuna Pagarid, Saare Leib, Hiiumaa Tarbijate Ühistu Tootmine ja Euroleib.

Leivaliidu üldkoosolekul on kinnitatud koolileiva tehasest väljamüügi piirhinnaks 8.50 krooni kilogrammi kohta, millele lisandub käibemaks, ja koolileiba ei või müüa piirhinnast kõrgema hinnaga ega jaevõrgus ehk poodides.

Koolileival on laste kujundatud pakend, mis valiti välja koolidevahelisele joonistusvõistlusele laekunud tööde hulgast.

Joonistusvõistluse võitis Pärnu maakonna Audru Keskkooli 3a klassi õpilane Grete Post.

Koolileib on viilutatud põrandaleib, mis sisaldab 90 protsenti ja enam rukkijahusid. Leiba valmistatakse ainult naturaalselt kääritatud juuretisega ning selle soolasisaldus ei tohi olla rohkem kui 1 protsent.

Koolileib on pruuni või tumepruuni värvi, selle koostise on heaks kiitnud tervishoiu- ja toitumisspetsialistidest ning teadlastest koosnev komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles