Jaapanlased projekteerisid nelja kilomeetri kõrguse pilvelõhkuja

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: inhabitat.com

Jaapani ettevõte Taisei projekteeris pilvelõhkuja X-Seed 4000 kõrgusega neli kilomeetrit – majas saaks elada 500 000 kuni miljon inimest.


Tegemist on kõige kõrgema hoonega, mis kunagi maailmas projekteeritud. Hoone ehitamiseks kuluks 300 – 900 miljardit dollarit (3,5 - 10,4 triljonit krooni), vahendab Lenta.Ru.

X-Seed 4000, mida töö autorid soovitavad ehitada Tokyosse, on 800-korruseline ning võtab enda alla 6 ruutkilomeetrit pinda. Majast saaks üks keskkonnasäästlikumaid ehitisi maailmas. Suurema osa energiast saab hoone nimelt projekti järgi päikesevalgusest. Maja sees on reguleeritud nii valgustus, temperatuur kui ka õhurõhk, kuna viimastel korrustel on see paratamatult märksa madalam.

Hoone projekteerijad said inspiratsiooni 3,8 km kõrgest Fujiyama mäest.

Maailma kõige kõrgem hoone on hetkel veel pooleli olev 512-meetrine Burj Dubai torn, mis valmisehitatuna peaks ulatuma 700 meetrini.

Kõige kõrgemaks lõpetatud hooneks on aga Taipei Tower, mille kõrgus ulatub 509 meetrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles