Menopausi jõudmine kahekordistab depressiooniriski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksildus tõstab vererõhku.
Üksildus tõstab vererõhku. Foto: AFP / Scanpix
USA teadlased leidsid, et üleminekuikka jõudes kasvab oht sügava depressiooni tekkeks kahekordseks.

Seda, et keskealistel naistel masenduse tekkimise oht suureneb, teati juba varem ning selle põhjuseks peetakse östrogeeni hulga vähenemist organismis ja üleminekuea vaevustega kaasnevat stressi, vahendab Reuters.

Pittsburghi ülikooli uurijad vaatlesid 221 naist, kes olid uuringu algul 42-52 aasta vanused, polnud veel menopausi jõudnud ning ei kasutanud beebipille ega saanud hormoonasendusravi.

Järgnenud üheksa aasta jooksul läbis 129 naist menopausi ning kolmandikul kõigist osalejaist esines vähemalt ühel korral sügav depressioon.

Kaks korda tõenäolisemalt tabas masendus neid, kes parajasti menopausi läbisid ning juba üleminekueast välja jõudnud naistel esines masendust neli korda rohkem kui naistel, kes polnud veel menopausi jõudnud.

Üks uuringu autoreist Karen A. Matthews pani arstidele südamele, et kui üleminekueas naised kurdavad halva enesetunde ja rusutuse üle, tuleks seda tõsiselt võtta ja mitte millekski kiirelt mööduvaks pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles