Miks Hackmani Matadori pannid alt veavad?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Nii Tarbija24.ee, Perekooli, Delfi Naisteka kui ka Nami-Nami foorumites on suurt kõlapinda leidnud kalli hinnaga Hackmani Matadori pannide kehvad omadused. Tootja andmetel on küll mõnel juhul tegemist defektiga, sageli aga hoopis panni vale kohtlemisega.


«Soetasin endale selle paljureklaamitud panni. Midagi praadida on sellega aga võimatu... absoluutselt kõik jääb külge kinni,» kirjutas Osvald Tarbija24.ee kaebusteraamatus juba kaks aastat tagasi.

Samasisulisi postitusi on kahe aasta jooksul erinevates foorumites kogunenud üpris suurel hulgal, kõigil ikka üks ja sama mure. Ning kuigi Matadori reklaam lubab, et pann talub ülikõrget kuumust, on mitmed foorumite külastajad avaldanud arvamust, et just kõrge kuumus on selle uudse Ceratec-pinnakattega panni puhul välistatud.

Katse-eksituse meetodil oma panni hoidma õppinud soovitavad lisaks panni nõudepesumasinas mitte pesta, mõned keelitavad aga koguni igasugustest pesuvahenditest loobuma, soovitades pesta veega ja vahepeal lõhnadest lahtisaamiseks õliga kuumutada.

Tõde peitub aga selles, et enne esimest kasutuskorda tuleb Matadori pann pehmetoimelise nõudepesuvahendiga puhtaks pesta, kuivatada ning selle pinnale veidi toiduõli määrida. Ning ka masinpesu kasutades tuleb panni sisepinnale aeg-ajalt toiduõli määrida, kuna nõudepesumasinale mõeldud pesuvahendid kuivatavad pinnakatet. Samuti on oluline pann iga kasutuskorra järel korralikult puhtaks pesta.

Põhja kõrbenud toidu eemaldamiseks soovitab tootja aga leotada pannis liiter kuuma vett, kuhu on lisatud supilusikatäis nõudepesumasina vahendit, ning hõõruda panni seejärel nõudepesuharjaga. Oluline on teada, et Ceratec-pinnakate ei talu terasvilla ega abrasiivseid vahendeid.

Lisaks ei ole sellise pinnakattega nõud mõeldud toidu säilitamiseks. Hackmani kaubamärki Iittala ASi tegevjuht Anu Hännikäinen selgitas, et kui toitu küpsetusnõus säilitada, siis toode võib kahjustuda või selle praadimisomadused muutuda ehk siis praadimisomadused muutuda ehk siis praadimine ei pruugi õnnestuda enam sama hästi.

«Toidu valmistamise käigus kasutame me erinevaid toiduaineid, milles sisalduvad ained, näiteks sidrunhape, äädikas, erinevad marinaadikastmed, mõjutavad pinnakatet,» märkis Hännikäinen. Pikemat aega küpsetusnõu pinnaga reageerivad ained võivad katet kahjustada.

Hännikäineni sõnul on Ceratec-kattega pannide puhul oluline teada, et toit peaks olema toatemperatuuril - otse külmkapist võetud toit võib panni külge kinni jääda. Samuti tahab selline pann saada natuke õli, kuid vältida tuleb panni kuumenemist ilma toiduta. Ka ei sobi igasugune õli praadimiseks ning firma tegevjuhi sõnul tuleb poes vaadata, millisel temperatuuril kasutamiseks toiduõli mõeldud on.

Ceratec-pinnakate sobib väga hästi tugevaks praadimiseks, kuid kergeks praadimiseks soovitab Hackman kasutada teisi panne. Vältida tuleb ka panni ülekuumenemist - kuigi Ceratec-pinnakate talub teistest kõrgemat kuumust, võtab ta sobimatult kõrge temperatuuri korral toitu kinni.

Täiustatud pinnakate

Kui esimesed Matadori pannid valmisid 2005. aastal, siis alates 2008. aasta aprillist on müügil uue, täiustatud pinnakattega pannid, mis on käega katsudes libedamad ja sätendavad. Uue pinnakattega toodetest on Hännikäineni sõnul kokku välja müüdud umbes 170 000 panni, millest on tagasi tulnud 100, mis tähendab firma tegevjuhi sõnul, et veaprotsent on täiesti lubatud piirides.

Hackmani toodangut müüvate Prisma peremarketite ostujuhi Heli Telgma sõnul on Matadori pannide kohta aastate jooksul tulnud üksikuid reklamatsioone, mis on kõik saanud lahenduse. Näiteks tänavu on Telgma sõnul müüdud paarsada panni, millest vaid üks on tagastatud.

«On olnud mõned juhtumid, kus pann on olnud defektne ja ka neid, kus panni on valesti kasutatud,» märkis Telgma. Tema sõnul on pannidel peal üsna hea kasutusjuhend, kuid probleem on peaasjalikult tekkinud sellest, et pann on oma tehnoloogialt täiuslikum ning seda tuleb kasutada pisut teistmoodi kui teflonpanni. «Sellega ei ole inimesed harjunud.»

Hännikäineni sõnul peaks Matadori pann vastu pidama üks kuni viis aastat, sõltuvalt sellest, kuidas ja kui intensiivselt panni kasutatakse. Näiteks kui profikokk teeb sööklas palju pannkooke, ei pea pann sama kaua vastu kui koduses majapidamises. Hännikäineni sõnul on olnud ka juhtumeid, kus väga tulise rauaga puupliidi peale on jäetud pann kärssama ning nii on toode kolme kuuga läbi põletatud.

Hackmani Matadori pannidega on ette tulnud ka seda, et pinnakattest on tükke väljas. Kui kahjustused pole tekitatud teravate esemetega, võib põhjuseks olla pinnakatte karestamise järel selle alla jäänud liivatera.

«Enne pinnakattega katmist karestatakse panni pinda liivapritsiga ja kui katte alla peaks jääma kogemata väike liivatera, siis kasutamise käigus võib lükkuda selle koha pealt kate lahti. See toode kuulub ümbervahetamisele,» ütles Hännikäinen.

Kui panniga on vaatamata korrektsele kasutamisele probleeme, tasub pöörduda kaupluse poole, kust toode sai ostetud. Kauplus võtab omakorda ühendust Iittala ASiga ning kui toode osutub defektseks, vahetatakse see välja. Anu Hännikäinen lisas, et see, kui ammu pann on ostetud, ei loe - kui see ikka üldse ei tööta, tuleb sellest kindlasti teada anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles