Vanematelt saadud alkohol aitab suuremaid probleeme ära hoida

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Inglise teadlaste sõnul võiksid vanemad oma teismelistele võsukestele aeg-ajalt ise alkoholi pakkuda, kuna uuring näitas, et iseseisvalt hangitud odavaid jooke tarbinuna satuvad noored sagedamini ebameeldivatesse olukordadesse.


Ligi 10 000 noort vanuses 15 kuni 16 hõlmanud uuringust selgus, et kolmandik küsitletutest oli purjus peaga kogenud vägivalda ning 12,5 teatas seksuaalvahekordadest, mida nad hiljem kahetsesid, kirjutab

BBC

.

Aastatel 2006 ja 2007 läbi viidud sarnaste uuringute põhjal järeldati samuti, et teismelised, kes tarbisid alkoholi mõõdukalt koos oma vanematega, kippusid harvemini pummeldama. 2008. aastal näitasid nende tulemused, et teismelised jõid aastas keskmiselt 44 pudelit veini või ligi 84 liitrit õlut.

Tänavune uuring näitas, et teismelised, kes hankisid ise odavat alkoholi, puutusid palju suurema tõenäosusega kokku vägivallaga. Lisaks tunnistas 35,8 protsenti küsitletud teismelistest avalikus kohas, näiteks pargis või kaubanduskeskuses joomist ning 45,3 protsendil oli tekkinud mäluauke.

Teadlaste sõnul on väga oluline, kuidas ja kui palju noored alkoholi tarbivad. Näiteks neist, kes tarbisid alkoholi vaid kord nädalas ning said seda oma vanemate käest, oli purjus peaga vägivallaga vägivallaga kokku puutunud vaid 20 protsenti. Kaklustesse sattumise tõenäosus tõusis aga 36 protsendini juba nende puhul, kes jõid küll sama sagedusega, kuid hankisid alkoholi ise.

Odavate alkohoolsete jookide kättesaadavuse ning alkoholiga seotud vägivalla, mõtlematu seksi ja avalikus kohas joomise vahel leiti tugev seos. Avalikus kohas joomine oli kõige enam seotud suurte odava siidri pudelitega, samas kui suhteliselt kallid valmiskokteilid osutusid palju väiksemaks probleemiks.

Uuringu tulemustest ajakirjas BMC Public Health kirjutanud teadlased hoiatasid, et lapsevanemad, kes püüavad alkoholi täiesti keelata, võivad pelgalt viia probleemi kodust tänavale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles