Kahtlused uue HIV-vaktsiini mõju osas kasvavad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tais läbi viidud HIV-vaktsiini uuringu  tulemused tekitavad teadlastes rohkelt küsimusi.
Tais läbi viidud HIV-vaktsiini uuringu tulemused tekitavad teadlastes rohkelt küsimusi. Foto: Margus Ansu

Hiljuti avaldatud uue HIV-vaktsiini uuringute tulemused on seatud kahtluse alla.


Tais läbi viidud kombineeritud HIV-vaktsiini uuringu tulemuste puhul viidati algselt, et vaktsiin vähendas nakatumisriski 31% katsealustest, vahendab

BBC

.

Uuringut rahastanud USA sõjavägi ja Tai valitsus väitsid toona, et mõju ei olnud juhuslik vaid statistiliselt tõestatud. Pressikonverentsil Pariisis avaldatud uute andmete tõttu seati too väide aga kahtluse alla.

Uurijad ei osanud täpselt põhjendada, kuidas kombineeritud vaktsiin töötab ning mida rohkem infot teadlastele anti, seda rohkem lõi kõikuma statistiline tõestatus.

«Too uuring on kahtlane, kuna esitleti tulemust, mis on oluline vaid statistiliselt,» seletas Inglismaal HI-viirusega tegelev Gus Cairns. «See tähendab, et iga 26. vastus võib olla õige puhtalt juhuse tõttu ning see ei pruugi mitte midagi näidata.»

«Pealegi näitab selle uuringu alamhulga analüüs, kui võtta vaid need inimesed, kes järgisid väga täpselt oma vaktsiini võtmist vastavalt juhistele, et tulemus pole statistiliselt oluline,» lisas ta.

Probleem seisneb asjaolus, et lõplik nakatunute protsent arvutati nii uuringu alguses osalenute kui ka terve kuuekuulise kaitsesüstide kuuri läbiteinute seast. Kui aga poolelijätnud osalejad tulemuste arvutamisel välja jätta, nagu ka paljude uuringute puhul tehakse, näitavad numbrid midagi muud ning selline väide kaitsva efekti osas ei pea paika.

Teadlased loodavad detailsemaid tulemusi näha ülemaailmsel HIV-vaktsiini konverentsil Pariisis.

Tegemist oli maailma suurima HIV-vaktsiini kliinilise uuringuga, kus osales 16 000 Tai vabatahtlikku vanuses 18-30. Osalejaid testiti HIV suhtes iga kuue kuu tagant kolme aasta jooksul. Esialgsete tulemustena esitleti, et HI-viirusesse nakatumise risk vähenes vaktsineeritute puhul 31,2 protsenti. Platseebot saanud vabatahtlikest sai nakkuse 74 inimest ja vaktsineeritutest 51.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles