Kliendid tellitud kaubata jätnud Mari Aid kuulutati kuriteos kahtlustatavaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Tsiigu e-poe kodulehelt.
Fragment Tsiigu e-poe kodulehelt. Foto: Postimees.ee

Peamiselt lastekaupu müüva e-poena tegutsenud ning paljud noored ettemaksu tasunud emad tellitud kaubast ilma jätnud OÜ Trendshop ebaseaduslikule tegevusele võib olla saabunud lõpp — politsei on esitanud firma juhatajale Mari Aidile kahtlustuse ning sulgenud ettevõtte veebilehe.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Rannajõe sõnul kuulutati algul Tsiigu ning hiljem Sheldwelt e-poena tegutsenud OÜ Trendshop osanik ja juhatuse liige, 1986. aastal sündinud Mari Aid kahtlustatavaks 7. märtsil.



«Kahtlustus on esitatud karistusseadustiku paragrahvi 209 lõigu 2 punktide 3 ja 4 alusel ehk siis kelmuse tunnustel, kui see on toime pandud grupi või kuritegeliku ühenduse poolt või avalikkuse poole pöördudes,» selgitas Maria-Elisa Rannajõe.



Kannatanuid on pressinõuniku sõnul üle saja ning sellise kuriteo eest võib karistada ühe- kuni viieaastase vangistusega.



Firma kodulehekülje ehk siis veebipoe, mis jätkas esialgu üsna pikalt tegutsemist ka pärast kriminaalmenetluse algust, sulges selle haldaja zone.ee politsei palvel märtsi keskel.



Ärikeeldu pole Mari Aidile Rannajõe kinnitusel kohandatud.



Veebipoe saaga sai alguse mullu suvel



OÜ Trendshop kanti äriregistrisse 1. augustil 2007. Firma osanikud ja juhatuse liikmed on Krediidiinfo andmetel Mari Aid, Sulev Kits ja Piret Aid.



Aadressil www.tsiigu.ee müüs firma esialgu lastekaupu, küsides tellijatelt 100-protsendilist ettemaksu.



Novembrikuus hakkas aga Tarbija24.ee kaebusteraamatusse kogunema enneolematult palju petetud klientide postitusi.



Selgus, et paljud polnud kaupa kätte saanud ka mitu kuud pärast ettemaksu tasumist. Tänaseks on tsiigu teema all üle 1000 vihase postituse.



Detsembri alguses avas OÜ Trendshop Viljandis oma esimese päriskaupluse, justkui oma olemasolu ja maksevõime tõestamiseks. Kuid see ei muutnud midagi.



Veebipoe klientidelt palju kaebusi saanud tarbijakaitseamet leppis möödunud aasta lõpus OÜga Trendshop  kokku mitmeid tähtaegu klientidele ettemaksu tagastamiseks, kuid tulutult.



Jaanuari keskel laiendas firma vaatamata avalikkuse negatiivsele tähelepanule ja suurtele võlgadele haaret ja avas uue veebipoe aadressil www.sheldwelt.com, kust võis leida mööblit, köögitarvikuid, kodutekstiile, tehnikat, arvuteid, maiustusi, lapsevankreid, turvahälle, mänguasju, ehteid, spordiriideid- ja vahendeid ja muudki põnevat.



Samas suunati veebipoest ka www.tsiigu.ee uuele aadressile. Uue veebipoega lubati senisest usaldusväärsemat tellimissüsteemi, kus klient saab internetis jälgida tellimuste laekumist ning peab ettemaksu tasuma alles siis, kui skaala täitub ja kaubale järele minnakse.



Praegu kuriteos kahtlustatavat Mari Aidi ja OÜ Trendshop kaasosanikku Sulev Kitse on varemgi seostatud petuskeemiga.



2005. aastal viisid nad Harjumaa töötu koduperenaise helde tasu lubadustega pankrotiohtu, veendes naist võtma oma nimele tosinat mobiilside firmade järelmaksukampaaniaga jagatavat telefoni.



Politsei teatel laekus Kitse vastu toona küll kaebus kelmuses, kuid kuriteo koosseis lakkas olemast, sest uurimise käigus tasuti kõik maksed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles