Statoil hakkas müüma sügis-talvist diislikütust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis-talvine diislikütus on külmataluvusega kuni 20 miinuskraadi.
Sügis-talvine diislikütus on külmataluvusega kuni 20 miinuskraadi. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Käesolevast nädalast on Eesti Statoili teenindusjaamades ja 123 automaattanklates müügil sügis-talvine diislikütus.


Eesti Statoil mootorikütuste tootejuht Janno Siitani sõnul ei ole tegemist veel päris talvise diislikütusega, mis tuleb müügile novembri teisel poolel.

Teenindusjaamades müüdud suvine diislikütus on külmataluvusega kuni 7 miinuskraadi, nüüd müügile jõudnud diislikütuse töökindlus on tagatud kuni 20 miinuskraadi juures.

Päris talvist diislikütust hakatakse müüma orienteeruvalt 26. novembrist, mil muudetakse ka kütuse märgistust tanklates. See peab vastu kuni 30-kraadisele külmale.

Eestis diislikütusele esitatavaid kvaliteedinõudeid reguleeriv standard sätestab, et suvisel perioodil on lubatud Eestis müüa suvist diislikütust hangumispunktiga vähemalt -5°C.

Alates 1. detsembrist tuleb müüa aga talvist diislikütust hangumispunktiga vähemalt -26°C ja hägustumispunktiga -16°C. Samas lubab Vedelkütuseseadus Eestis müüa talvisel perioodil ka suvist diislikütust, kui see on tarbijale arusaadavalt tähistatud.

Näitaja, millega iseloomustatakse diislikütuse võimet külmale vastu pidada, on hägustumispunkt ehk temperatuur, mille juures tekivad kütuses esimesed parafiinikristallid. Teine sarnane näitaja on hangumispunkt - temperatuur, mille juures on parafiinikristalle nii palju, et need ummistavad sõiduki kütusefiltrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles