Ravimtaimede jõusse peab uskuma

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumisspetsialist ja loodusravija Aive Luigela tutvustas külla tulnud järvalastele ka oma maitsetaime- ja köögiviljaaeda. Ta kasvatab kokku umbes 30 ravim- ja maitsetaime. Teiste seas kasvavad tema peenral näiteks iisop, kuldjuur, naistenõges, majoraan, salvei ja punane päevakübar. Aeda hakkas ta rajama kaheksa aastat tagasi ning rakendab seal ka feng shui põhimõtteid.
Toitumisspetsialist ja loodusravija Aive Luigela tutvustas külla tulnud järvalastele ka oma maitsetaime- ja köögiviljaaeda. Ta kasvatab kokku umbes 30 ravim- ja maitsetaime. Teiste seas kasvavad tema peenral näiteks iisop, kuldjuur, naistenõges, majoraan, salvei ja punane päevakübar. Aeda hakkas ta rajama kaheksa aastat tagasi ning rakendab seal ka feng shui põhimõtteid. Foto: Merili Nikkolo/Järva Teataja

Abikaasat tervendas põdrakanep, ema ja tütretütart angervaks, ise sai abi põldosjast. Toitumisspetsialist ja loodusraviga tegelev Aive Luigela teab, millest räägib, kui ütleb, et ravimtaimed aitavad haigustest üle.

Kui üle-eelmisel pühapäeval Järva reuma- ja diabeetikuteseltsi liikmed ja muidu tervisehuvilised looduraviga tegeleva Aive Luigela koduõue sammusid, ootas seal ees korvitäis ravimtaimi, mida Luigela soovis külalistele näidata ja veidi tutvustavat juttu juurde rääkida, kirjutab Järva Teataja.



Põdrakanep ravib 99 haigust



«Põdrakanepil korjatakse õisi koos varre ülemise osaga. Vanasti korjati ainult õisi, tänapäeva teadus on aga tõestanud, et ka lehtedes ja varres on ravijõudu. Põdrakanep on olnud üks populaarsemaid ja hinnatumaid ravimtaimi Venemaal, muidugi ka mujal maailmas, nüüd ka Eestimaal.



Kui naistepuna kohta öeldakse rahvameditsiinis, et see ravib 99 haigust, siis põdrakanep pole sugugi kehvem. Muidugi on see liialdus, kuid eri rahvuste rahvameditsiinis on tahetud rõhutada teatud taimede olulisust.



Põdrakanepist olen alati lugu pidanud, see aitas minu abikaasal insuldist taastuda, abi on saanud ka teised temataolised haiged. Kuna paljudel insuldihaigetel on parema poole halvatus, mille tulemusena häirub vereringe ja iseloomulik võib olla pidev külmatunne, siis põdrakanepi teed juues vere ringlus paraneb ja külmatunne kaob.



Põdrakanep ei paranda mitte üksnes vereringet, vaid ka hormonaal- ja immuunsüsteemi. Kilpnäärme- ja neerupealiste hormoonid on seotud vereringe ja vererõhuga, seega põdrakanep aitab korrastada ka kilpnääret ja neerude tööd, kogu organismi normaalset funktsioneerimist.



Inimene, kes asub end põdrakanepiga ravima, peab õppima tundma selle taime omadusi ja lähenema loodusravile sügava veendumuse ja usuga ning ravima end pikka aega, kui vaja, siis eluaeg. Siiski tuleb teha aeg-ajalt vahepause ja juua ka teistest taimedest teesid.»



Kollane mesikas paneb vere liikuma



«See taim aitab vereringet parandada. Kuid et ta on veidi mürgine, siis aastaringselt ja pidevalt teda kasutada ei tohiks. Kollane mesikas vedeldab väga hästi verd ja paneb kilpnäärme kiiremini tööle. Kui aga kilpnääre töötab, siis töötab kogu organism ja pole südamerütmihäireid ega muid probleeme.



Kuid mesikas ei tugevda nii hästi hormonaalsüsteemi kui põdrakanep.»



Angervaksaõli parandab haavu ja ravib nahka



«Angervaks on kasulik taim neile, kel veri nii-öelda paks. Temast valmistatud tee või tõmmis leevendab põletikke, nahahaigusi ja külmetushaigusi. Angervaksast valmistati vanasti aspiriini, seega on see tee hea ka palaviku korral.



Et verd vedeldada, tuleb teed juua paar kuud järjest, siis pidada nädal vahet ja seejärel kuuri korrata. Mina pean parimaks teha õitest ja ülemistest lehtedest õli, mida määrida ekseemidele ja haavadele (herpes, psoriaasi mõningad vormid, akne).



Idee sain ühest vanast raamatust, kust lugesin, et angervaksa õietolmuga ravis Peeter Suur sõjaretkel hobuse jalahaavu. Ja see minu tehtud õli toimib, sest nii mu ema kui ka tütar, kellel mõlemal oli probleeme psoriaasiga, said sellest abi.



Angervaks on ka organismi jääkainetest puhastaja ning eriti kasulik noortele, kellel probleeme vistrikulise näonahaga.»



Põldosi lõpetab probleemid põiega



«Osja liike on palju, parim aga on põllu pealt korjatud kuusekujuline põldosi. See on suure räni sisaldusega ja puhastab hästi põit ja neere. Minul on praegu näidata metsosi, millest kasutatakse kogu maapealset osa. See ravib samuti, kuid on põldosjast veidi nõrgema toimega. Ärge ainult korjake rabast, sest seal kasvab kõrgekasvuline mürgine osjaliik.



Osi ravib ideaalselt põieprobleeme, kui teeme selle leotisega istevanne ja joome samal ajal kuuma põldosjateed. Katsetasin seda 15 aastat tagasi enda peal ja olen tänaseni põieprobleemidest vaba. Olgu ainult kannatust vähemalt nädal aega kaks korda päevas seda protseduuri teha ja pärast vanni ka sooja teki alla pugeda.»



Vereurmarohi aitavat ka halvatuse korral



«Vereurmarohi, millest korjatakse kogu maapealne osa, on mürgine ja seda ei sobi üldiselt seespidiselt tarvitada. Samas epilepsia puhul on vereurmarohuteed juua kasulik, isegi halvatuse puhul see aitavat. Ja muidugi vähi puhul – siis ongi mürkaineid vaja. Terve Venemaa ravib end ju kärbseseenega, meilegi on see õpetus jõudnud.



Vereurmarohu tõttu ei sure, kui juua seda teed 2–3 korda ja mitte teha väga kanget jooki.



Sellel ravimtaimel on aga ka teisi kasutusvõimalusi. Mahlaga kuristatakse kurku ja reuma, podagra või küüneseene korral määritakse mahla või tinktuuri nahale. Mahla asemel võib kuivatatud taimest teha tõmmist või värske taime tinktuuri ja sellega probleemseid kohti määrida.»



Väikeseõieline pajulill aitab mehi



«See taim on natuke mürgine, kuid samas on tal mitu head omadust. Eesnäärme probleemide puhul soovitab ka tavameditsiin juua väikeseõielise pajulille teed. Tean üht sugulast, kes sellest tõesti abi sai.



Ning naised, ärge unustage, et põieprobleemide puhul aitab see ka.»



Naistepuna ravib kroonilist nohu



«Naistepuna ei vaja erilist tutvustust, sest eesti rahva hulgas on see ammu tuntud kui rahusti ja kõikvõimalike põletike, gastriidi ning pahaloomuliste kasvajate ravi toetaja. Hoiatan üksnes, et korjel ei segataks naistepuna ära väga sarnase kollaseõielise taimega, mis on mürgine.



Kontrollida saab õit näpu vahel hõõrudes – kui see jätab punast värvi pleki, on tegu õige taimega. Soovitan naistepunast teha õli, mis aitab ravida kroonilist nohu, on hea haavade parandaja ja leevendab ka gastriiti. Naistepunaõli müüakse ka apteegis. Korjan teda alati rohkem, et ka kuivatatult oleks käepärast võtta.»



Ristik aitab üle kliimaksi raskustest



«Punasest ristikust tehakse praegu farmaatsiatööstuses mitmesuguseid preparaate. Naistel, kellel on kliimaksiga probleeme, ütlevad, et seda teed juues enesetunne paraneb. Samu probleeme kergendab ka punetee.



Kui koduümbruses ristikut näete, siis kindlasti korjake ja tehke siirupit, kuid ärge kasutage lehti, sest see jätab siirupi mõrkjaks.»



Hobumadar on hea lümfidele



«Hobumadarast korjatakse kogu maapealne osa. See on väga tugevatoimeline taim ja suurepärane lümfisüsteemi korrastaja. Hobumadar on eriti vajalik pahaloomulise lümfikasvaja korral toetusravimina.



Kui näiteks külmetushaiguse tõttu on lümfid pikka aega turses, võib tekkida insult (turses lümfisüsteem takistab pea vereringlust, mistõttu võivad tekkida trombid). Siis on abi hobumadarateest, mida tuleks juua 3 korda päevas. Seda kogesime ka oma perekonnas. Kui pärast insulti oli tunda lümfides turseid, siis teed juues tursed alanesid ja enesetunne paranes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles