Roheline tomat vii öökülmade kaitseks tuppa

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline tomat.
Roheline tomat. Foto: Svetlana Zaitseva / Õhtuleht

Praegu aiamaal küpsemist ootavad rohelised täissuuruses tomatid tasub öökülmade eest kaitseks viia jahedasse tuppa järelvalmima.

Eesti maaviljeluse instituudi taimekasvatuse osakonna vanemteadur Malle Järvan kinnitas, öökülmad on soojanõudlike aiakultuuride jaoks praegu kahtlemata probleem.

«Öökülmad valmistavad muret näiteks nendele aiaomanikele, kellel on veel kurgid maas. Üldiselt on kurk ja kabatšokk nüüd küll juba oma aja ära elanud, aga tuleb meeles pidada, et need on ühed külmatundlikumad kultuurid,» sõnas Järvan.

Aiamaalt võib sel sügisel leida jätkuvalt valmivaid tomateid. «Tänavu andis soosiva ilma tõttu avamaal tõesti väga hea saagi ka tomat ja isegi paprika,» tõdes naine.

Igal juhul tuleks nimetatud köögiviljad aiamaal kinni katta. «Peamiselt kasutatakse kodudes ikka katteloori, mõnel on võimalik peale ehitada kiletunnel,» rääkis Järvan ja kordas: «Kui ikka on võimalus, siis katta, katta, katta!»

Kartul külma ei karda

Täissuuruses rohelised tomatid soovitab vanemteadur praegu ära korjata. «Kuna ööd on jahedad ja kui tomatid juba osaliselt valminud on, siis tegelikult võiks isegi täissuuruses rohelised tomatid ära korjata. Nad valmivad toaruumis jahedas veel pooleldi järgi.»

Kartul üldiselt öökülma ei karda. «Need, kes kartuli on üles võtnud ja ta kusagil õues kastides kuhjas seisab, võiksid kastid öösel kindlasti millegagi kinni katta. Mulla sees oleva kartuliga ei juhtu midagi. Nii tugevat külma nii vara ei tule,» uskus naine.

Samuti ei ole külmatundlikud enamik juurvilju, näiteks peab kaua külmale vastu kapsas. «Aeduba on muidugi tundlik,» tõi Järvan vastupidise näite. «Kui aedoasaak on juba valminud, siis tuleb see ära korjata. Seda pole tavaliselt võimalik ka katta,» tõdes ta.

Kui kevaditi soovitatakse öökülmade leevendamiseks taimi kasta või vihmutada, siis sügisel see üldiselt ei aita ning seda ei tehta. «Nüüd on vihma ka tulnud ja pole niiskuse puudust,» leidis Järvan.

Kahtlemata tuleb öökülmade eest kaitsta ka ilutaimi. «Kellel on näiteks daaliad ja dageetesed või muud väga õrnad lillekesed, siis neid tasub kindlasti katta,» toonitas vanemteadur.

«Vanasti kaeti lilli öösel kas või vanemate voodilinadega. Võeti musta pesu kastist ja visati enne pesemist lilledele peale,» meenutas Järvan ja lisas, et aialilli saab edukalt kaitsta ka ajalehepaberiga, kui kõva tuul paberit minema ei lennuta. Ajaleht on tema hinnangul väga hea soojahoidja.

Kahjurid Järvani arvates enam taimedele liiga ei tohiks teha. «Kahjurite põlvkonnad on oma tegevuse lõpetanud, võib-olla ainult kapsaussid võivad peakapsale veel liiga teha,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles