Loomaaia üleskutse päädis kõrvitsauputusega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsad
Kõrvitsad Foto: Henn Soodla

Tallinna loomaaed kutsub juba teist aastat inimesi üles üleliigset kõrvitsasaaki loomaaia asukatele kinkima. Kui möödunud sügisel toodi loomaaeda umbes 150 kõrvitsat, siis tänavu on loomaaiale ainuüksi ühe päevaga laekunud juba 200 kõrvitsat.

10. septembril Tallinna loomaaia Facebooki lehele üles pandud kuulutust on praeguseks jagatud üle tuhande korra. «See on suur arv ja suur on ka üllatus, et kõrvitsaid tänavu kohe nii palju tuuakse, kuid eks siin mängib suurt rolli ka see, et suvi soosis kõrvitsakasvatajaid,» rõõmustas Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi juhatuse liige Signe Kalgan. Mullu kippusid vihmase külma ilma tõttu kõrvitsad mädanema ja hallitama.

«Nüüd tekib kohe uus probleem, et kuhu kõik need kõrvitsad panna,» naeris Kalgan. Möödunud aastal mahtusid need ninasarvikute ruumi, mis seisis siis tühjana. «Aga küll me selle vaba nurga ikka leiame,» lisas Kalgan positiivselt.  

Juba kevadel kutsus loomaaed inimesi üles oma vabasse aianurka kõrvitsataimi istutama. Paljud heategevuslikus korras annetatud kõrvitsatest ongi loomasõprade poolt spetsiaalselt loomaaia asukatele kasvatatud. «Korraga tuuakse üsna suured kogused, just täna (kolmapäev - toim.) hommikul toodi Saaremaalt 70 kõrvitsat, palju saime ka Valgamaalt,» märkis Kalgan.

Kõrvitsaid söövad kõik loomad, kuid meelistoiduks on need eelkõige elevantidele. «Meil on erinevate iseloomudega elevandid, näiteks üks emaelevant on selline rüblik ja sahmerdis, kes üritab suure kõrvitsa tervena suhu pista, teine jällegi mõtleb enne ja otsustab siis kõrvitsa jalaga õrnalt katki vajutada ning seda tüki haaval sööma hakata,» rääkis Kalgan. Keskmise kõrvitsa võtab elevant aga üldiselt ühe suutäiega.

Lisaks kõrvitsatele pakuvad head inimesed, et kingivad loomaaiale ka näiteks suvikõrvitsaid, õunu ja kurke. «Needki on väga oodatud. Kurke söövad kõik loomad, õunad peavad aga olema korralikud, sest loomade seedimine on õrn,» märkis Kalgan.

Väikesed kõrvitsakogused saab tuua loomaaia kassadesse, suuremad kogused aitab sel aastal esmakordselt loomaaeda transportida (v.a Tallinn ja selle lähiümbrus) kullerfirma DPD.

Lähiajal toimub loomaaias ka suur kõrvitsapidu, kus suurem osa saagist loomaaia elanikele toiduks antakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles